12 milliárd forintos üzem épül Mélykúton

Csirkecomb csomagolás előtt

Új víziszárnyas-feldolgozó üzemet épít a Bács-Kiskun megyei Mélykúton a Hunent Zrt, mintegy 12,5 milliárd forintos beruházással. Ezzel 350 új munkahelyet is teremt. Az európai csúcstechnológiát képviselő, zöldmezős beruházáshoz a kormány 4,4 milliárd forintos támogatást biztosít. Egyre élesedik a nemzetközi élelmiszeripari piac is. Magyarország méretéből adódik, hogy a nemzetközi versenyképességhez egy jól fókuszált, prémium minőségre koncentráló stratégiát kell végrehajtani. Ez a beruházás is hozzájárul, hogy a magyar élelmiszeripar továbbra is növekedő pályán tudjon maradni, enélkül pedig csökkenne az ágazat versenyképessége és a korábban megszerzett piacokat mások vennék át.

Az élelmiszeriparban is technológiai verseny zajlik…

Az autóiparhoz hasonlóan a nemzetközi élelmiszeriparban is technológiai verseny zajlik. Folyamatosan fejleszteni kell a versenyben való megfelelésért. Európában egyedülálló üzemet hoznak létre, hiszen kapacitásban és technológiai fejlettségben kevés hasonló pecsenyekacsa-vágóhíd és feldolgozóüzem létezik. Az első ütemben, 2018 decemberéig felépítik egyebek mellett az új vágóhíd csarnokot, élőállat fogadó csarnokkal, biológiai szennyvíztisztítót és egy nagy tárolókapacitású, automatizált hűtőházat. A beruházással 20 milliárd forint fölé emelkedhet az árbevétel, nő a feldolgozott mennyiség, így piacvezetővé válhat a vállalat belföldön és a legfőbb piacokon is.

A madárinfluenza elkerülésére bővíteni kell a zárt élőállat előállítási kapacitást, amire nagy hangsúlyt fognak fektetni. Az 1852-ben alapított kiskunhalasi vállalat fő profilja a pecsenyekacsa, de libával is foglalkoznak. Az árbevétel 80 százaléka származik exportból, főleg Németországból, de Kanadába és Ázsiába is szállítanak. A mostani beruházás oka, hogy feldolgozóüzemeik elérték kapacitás-korlátjukat, és az elmúlt évek tapasztalatai szerint bővült a kacsa felvevőpiaca.

Tavaly a magyar élelmiszeripar 2 százalékkal nőtt

A beruházás tervezésekor odafigyeltek a bérek szintjére is, mivel a nagy kézimunka igényű feldolgozóüzemben fontos a megfelelő bérek megfizetése, hogy megtarthassák a képzett munkaerőt. A hatékonyság növelése hozzá fog járulni a bérek emelkedéséhez. Tavaly a magyar élelmiszeripar 2 százalékkal nőtt, 2880 milliárd forintra éves összetésben, és januárban újabb 2 százalékkal bővült a 144 ezer embert foglalkoztató, 43 százalékban exportra termelő ágazat. Mélykútnak azt jelenti a mostani beruházás, mint Kecskemétnek a Daimleré. Egy magyar beruházó, helyben lakó polgár „hazahozta a beruházást Mélykútra”, és nyáron, július környékén lehet az alapkőletétel. A nyilvános cégadatok szerint a Kiskunhalasi Baromfifeldolgozó Zrt. (Hunent) 2015-ben 9,23 milliárd forintos értékesítési árbevételt ért el az egy évvel korábbi 9,25 milliárd forint után. A cég adózott eredménye 104 millió forint volt a 2014-es 51,9 millió forintot követően.