1,3 milliárd forintos látogatóközpont épül Dömösön

A Dunakanyar dömösnél

A dömösi hajóállomás közelében fekvő 2,5 hektáros területen építenek egy 1,3 millió forintos látogatóközpontot, egy 61 milliárd forintos természetvédelmi beruházásokra szánt keretből. A hamarosan megépülő központban lesz egy 150 fős konferenciaterem, illetve egy kiállításnak is helyet fog biztosítani. A tervek szerint ez a főépületben lesz kialakítva, ahol kisebb csoportos foglalkozásokra is sor kerülhet majd.

A látogatóközpont másik meghatározó eleme a kert lesz

Az elképzelés, hogy egy Dunát formázó és Magyarország legnagyobb folyója menti védett területeket bemutató részt hozzanak létre. További érdekességként lehetősége lesz a kicsiknek állatok simogatására és lesz egy madárröpde is. A terület közlekedési szempontból könnyen elérhető.

Könnyen megközelíthető, mert Dobogókő felől a Rám-szakadékon keresztül egy nagy forgalmú turista útvonal és a Visegrádot Esztergommal összekötő közút is az ingatlan előtt halad el. Szomszédságában hajóállomás található és itt vezet az EuroVelo kerékpárút tervezett nyomvonala.

A projektet az EU is támogatja

A projekt az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja és a magyar kormány hozzájárulásával valósul meg 2017 és 2019 között. Átadás után évente 36 ezer látogatót vár a létesítmény A látogatóközpont megépítése illeszkedik a Dunakanyar fejlesztési koncepciójába, melynek keretében az erdészet felújította a Rám-szakadék turista útvonalait, megújult a dömösi hajóállomás és hamarosan elkészül a Duna menti EuroVelo kerékpárút.