Austrotherm GRAFIT és GRAFIT REFLEX

Austrotherm Grafit reflex hőszigetelő anyag

Az egyre szigorúbb épületenergetikai szabályozás mind hatékonyabb hőszigetelést kíván. Az elvárásainknak vagy extrém vastag hőszigeteléssel, vagy minőségileg jobb szigetelőanyagokkal lehet csak megfelelni. Ismerje meg az Austrotherm GRAFIT és GRAFIT REFLEX hőszigetelő anyagokat.

Austrotherm GRAFIT és GRAFIT REFLEX 25%-kal jobb hőszigetelő

Az utóbbi években megjelent Austrotherm GRAFIT és GRAFIT REFLEX homlokzati hőszigetelő lemezekkel könnyebb kielégíteni a hőtechnikai követelményeket. Az anyag szürke színét az ultrafinom szemcséjű grafit adalékolásnak köszönheti. Ennek hatására hőszigetelő képessége közel 25%-kal javul a megszokott fehér színű homlokzatszigetelő lapokhoz képest. Mindkét termék minden más fizikai tulajdonságaiban azonos a korábbról ismert AUSTROTHERM lemezekkel. Alkalmazása nem igényel új tudást sem a tervezőktől. Az újfajta, sötétszürke hőszigetelő anyagoknak viszont van egy hátránya: tűző napsütésben kellemetlen mértékben fel tudna melegedni. Ez kivitelezési problémákhoz vezethet, ezért ügyelni kell a technológia pontos betartására.

Figyeljünk a túlzott felmelegedésre

Amennyiben a kezeletlen sötétszürke táblák közvetlen napsugárzásnak vannak kitéve, úgy  hajlamosak lesznek arra, hogy a túlzott felmelegedés következtében beálló dilatáció hatására még a ragasztó megkötése előtt elváljanak a faltól. Erre fokozott az esély a tavaszi és őszi átmeneti időjárás esetén. Ilyenkor a napi kivitelezés kezdésekor még hideg, esetleg nedves a szigetelendő falfelület, ami növeli a ragasztó kötési idejét, de napsütéses időben a felület fokozott melegedésével kell számolni. Szerencsére van ellenszer: vagy állványhálóval kell megvédeni a teljes szigetelendő felületet az erős napsugárzástól (ez a kisebb projekteken nem általános), vagy a GRAFIT REFLEX hőszigetelő anyagot kell alkalmazni. Ez utóbbi olyan GRAFIT termék, mely egyik oldalára gyárilag felhordott festékbevonatot kap, mely világos színének köszönhetően nagyobb mértékben veri vissza a beeső napsugárzást.

Nem mindegy a festék

A festék egyedi fejlesztésű, és nem csak a táblák hőmérsékletét szabályozza, hanem fokozott tapadást is biztosít a rákerülő ragasztó rétegnek. Ezért nem elfogadható a festetlen táblák kereskedelemben kapható bármilyen festékkel való felületkezelése. A festésnek köszönhetően a táblák nem melegszenek fel túlzottan, a ragasztó megbízhatóan tartani fogja a hőszigetelést. A megbízható kivitelezés érdekében homlokzati felületeken kezelés nélküli grafitadalékos hőszigetelés alkalmazása nem javasolt! Amennyiben szükség, a ragasztó megkötése után dűbelezéssel lehet teljessé tenni a rögzítést. Fontos hangsúlyozni, hogy a táblákat a festett felületükkel kifele kell a falra ragasztani, mert a kívánt hatás csak így várható el – ez a termék csomagolásán is fel van tüntetve.

A GRAFIT REFLEX lapokat különösen előnyösen lehet használni felújítások során, mikor a rendelkezésre álló rétegvastagságban minél hatékonyabb hőszigetelést szeretnénk elérni. Fokozottan igaz ez az ajtók, ablakok környékén, ahol gyakran fizikailag nincs annyi hely a hőszigetelésre, amennyire szükséges lenne. Az ilyen kritikus helyeken mindig a bevonatos szürke színű hőszigetelést kell alkalmazni.

Ugyancsak célszerű a GRAFIT REFLEX-et  alkalmaznunk akkor, ha már az új hőtechnikai követelményeknek szeretnénk megfelelni. 2015. januárjától ugyanis azokra az épületekre, melyekhez épületenergetikai célú hazai vagy EU pályázati forrást, központi költségvetésből származó támogatást is igénybe vesznek, már a költséghatékony modell  határértékei és követelményi vonatkoznak. 2018-tól a hatósági épületek, 2021-től pedig minden használatba vételi engedélyt kapott épület a közel nulla modellnek fog megfelelni, amivel tovább csökkentjük az épület energiaigényét. Ha ez a célunk, úgy célszerű az alábbi táblázat javasolt hőszigetelési vastagság értékeit figyelembe vennünk.

Szerkezet GRAFIT REFLEX vastagsága (cm)
Költséghatékony modell Javasolt vastagság
Kisméretű tömör tégla, B30 11 16
Kevéslyukú tégla 11 16
Vázkerámia 30 8 14
Vázkerámia 38 7 12
Mészhomok tégla 12 18

GRAFIT REFLEX vastagsága az új rendelet szerint illetve a javasolt vastagság

AUSTROTHERM