Az EU építőipari termelése csökkent márciusban

EU zászlók lobognak a szélben

Csökkent márciusban az Európai Unió építőipari termelése az előző havihoz képest – közölte csütörtökön az unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Az építőipari termelés alakulása

Előzetes adatok szerint szezonálisan kiigazítva az euróövezet 19 tagállamában 0,9 százalékkal, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 1,4 százalékkal esett az építőipar kibocsátása márciusban februárhoz képest. Az euróövezetben 2015 márciusával összevetve 0,5 százalékkal, az unió egészében 1,4 százalékkal csökkent az építőipari termelés. A legnagyobb havi szintű növekedést Svédországból (+3,5 százalék), Franciaországból (+1,2 százalék) és Hollandiából (+0,9 százalék) jelentették.

A legnagyobb mértékben Szlovéniában (-8,5 százalék), Magyarországon (-6,3 százalék) és Csehországban (-5,1 százalék) esett vissza az építőipar termelése. A legerőteljesebb növekedést 2015 márciusához képest Svédországban (+16,4 százalék), Hollandiában (+6,3 százalék), Németországban (+1 százalék) és Spanyolországban (0,4 százalék) regisztrálták.

Csökkenő mutatók Magyarországon

Ugyanakkor Szlovéniában 36,7 százalékkal, Magyarországon 33,9 százalékkal, Lengyelországban 14,9 százalékkal, Csehországban pedig 11,5 százalékkal csökkent az építőipar termelése éves összevetésben.

A KSH pénteken azt közölte, hogy márciusban az építőipar termelése 33,9 százalékkal elmaradt a múlt év azonos időszakától, döntően az uniós támogatások elapadása miatt.

MTI