Balatonfüred és Nagymaros szakemberei az év főépítészei

Tervrajz daru és építmény modell

András István balatonfüredi és Varga Csaba nagymarosi főépítész vehette át idén. Az év főépítésze díjat a XXI. Országos Főépítészi Konferencia második napján, csütörtökön Kecskeméten. A főépítészi életműdíjat Rátkai Attila egri főépítésznek ítélték oda.

András István segítette Balatonfüred mai arculatának kialakítását

Az Országos Főépítészi Kollégium által adományozott elismerések laudációjában kiemelték: András István két évtizedes főépítészi munkássága alatt a korszerű urbanisztikai elvek gyakorlati megvalósításával, a helyi társadalom és a civil szervezetek bevonásával segítette Balatonfüred mai arculatának kialakítását. Varga Csaba másfél évtizedes, Nagymaros egészét átfogó, kimagasló főépítészi munkássága a településszerkezettől a terek, utak rendezésén át a konkrét épületek felújításáig, építéséig terjed.

Rátkai Attila szakmai tudásával, elhivatottságával és felelősséggel végzett főépítészi munkásságával elősegítette egyebek mellett Eger építészeti kultúrájának fejlődését és a fiatal építészek szemléletformálását. Aktív közéleti munkájával sokat tett az építész szakma, azon belül a főépítészi tevékenység elismertségének növeléséért, a tervtanácsi rendszer továbbfejlesztéséért. Mindezekkel vált érdemessé az életműdíjra – hangzott el.

Az idén ötvenéves Magyar Urbanisztikai Társaság köztérmegújítási nívódíját a lakóterületek közterei kategóriában Újpest önkormányzata kapta. Szarvas önkormányzatát dicséretben részesítették. A testület a nagypáli önkormányzat köztérrendszer-megújítási akcióját különdíjjal jutalmazta. A testület a települési Hild János-díjat nagyvárosi kategóriában Józsefváros, középvárosi kategóriában Kisújszállás, míg kistelepülési kategóriában Tihany önkormányzatának ítélte.

A díjátadót követően tartották meg a kecskeméti városháza udvarának névadó ünnepségét. A belső udvar mostantól az épület tervezője, Lechner Ödön nevét viseli.  Az eseményeket követő sajtótájékoztatón Salamin Ferenc, az Országos Főépítészi Kollégium elnöke elmondta: a háromnapos konferencia célja egyrészt Kecskemét városfejlesztési helyzetének és a főépítészek tevékenységének megismerése. Másrészt a találkozó kiváló alkalmat nyújt a jogszabályi háttér megvitatására és a jövőbeli célok megfogalmazására.

A XXI. Országos Főépítészi Konferencia – amelynek témája idén a szecesszió, az arányos fejlődés és az építészet joga – az ország mintegy százhetven szakemberének részvételével zajlik. A főépítészi szakma díjait tizenhetedik alkalommal adták át.

Ajánlott tartalom