Bérlakás-felújítási program – Szeged

Bérlakás Szeged

Nagyszabású bérlakás-Felújítási programot indított a szegedi önkormányzat. A rekonstrukciót követően az ingatlanokra rászoruló családok pályázhatnak – közölte Botka László polgármester kedden a Tisza-parti városban.

Nem valósult meg a bérlakásprogram!

A szocialista politikus az egyik bérlakás kulcsának átadása előtt tartott sajtótájékoztatón kifejtette, évek óta szakmai konszenzus van abban, hogy Magyarországon átfogó, államilag finanszírozott önkormányzati szociális bérlakásprogramra lenne szükség. Ez azonban nem valósult meg – tette hozzá.

A szegedi közgyűlés ezért úgy döntött, az önkormányzat valamennyi üres, gazdaságosan felújítható lakását helyreállítják. Pályázat útján a lakásokat a szociálisan rászorulók rendelkezésére bocsátják – mondta a polgármester.

76 önkormányzati tulajdonú bérlakást állítottak helyre

Idén augusztus végéig 76 önkormányzati tulajdonú bérlakást állított helyre és pályáztatott meg az IKV Zrt., a város ingatlankezelő cége. Szerdán a közgyűlés pénzügyi bizottsága várhatóan dönt további ötven lakás teljes rekonstrukciójáról és pályáztatásáról. Tavaly 88 lakóingatlan rekonstrukciója történt meg.

Botka László közölte: Szegeden azért áll üresen több száz önkormányzati tulajdonú lakás, mert az IKV Zrt. korábbi vezetője az elmúlt években sem pályáztatást nem folytatott, sem lakásokat nem állított helyre.

A lakásrekonstrukciók fedezetét az IKV Zrt.-nek az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek bérbeadásából származó bevétele biztosítja. Kitért arra, hogy mintegy száz olyan, főként régi bérházakban található, kis alapterületű lakás van, amelyet gazdaságosan nem lehet felújítani, ezeket értékesítik.