Csaknem 8 milliárd forintból logisztikai raktár Nyíregyházán

Logisztikai raktár

Logisztikai raktárat építenek Nyíregyházán.  Nettó 7,8 milliárd forintból, állami támogatással a Révész Csoporthoz tartozó Révész-Nyírlog Logisztikai, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A beruházás alapkövét kedden tették le a nyírségi nagyváros ipari parkjában.

500 milliárd forint adóbevétel

A több mint 52 ezer négyzetméter alapterületű raktár naponta negyven kamion áruforgalmát biztosítja majd. A 2017 májusára elkészülő fejlesztés a tervek szerint 50-80 embernek adhat munkát.
A logisztika a magyar gazdaság egyik fő hajtóerejének számít. A nemzetgazdasági teljesítmény 6,5 százalékát adja és mintegy 500 milliárd forint adóbevételt produkál minden évben. Ezt mondta az ünnepségen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára.

A keleti országrészben a logisztika az egyik legfontosabb iparággá nőtte ki magát. De az ágazat súlya országosan is jól érzékelhető – jelezte Magyar Levente. Az államtitkár beszédében országos kihívásnak nevezte az egyre bővülő ipari parkok és újabb beruházások kiszolgálását mennyiségi és minőségi munkaerővel. A kormány a különböző programokkal és intézkedéssel részben már megadta és a jövőben is meg fogja adni a választ erre a kihívásra – jelezte.

Magyar Levente hozzátette, remélhetőleg ez a vidék is lépést tud tartani a magyar és külföldi befektetők Nyíregyháza és térsége iránt megnyilvánuló növekvő érdeklődésével. Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: 2015-ben 152 millió tonna áru mozgott a közúton, vasúton és vízi úton. Körülbelül 38 360 millió árutonna-kilométer a hazai szállítmányozás teljesítménye.

Emiatt szükség van az útfejlesztésekre, a térségben tovább épül az M3-as autópálya és megépül az M34-es gyorsforgalmi út is – közölte az államtitkár. Tasó László hozzátette, idén emellett a komplex útfelújítási program révén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 5,4 milliárd forintot fordíthatnak az úthálózat felújítására. Jövőre pedig országosan 100 milliárd forintból újulhatnak meg az utak.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere az eseményen azt hangsúlyozta, a beruházó Révész Bálint nyíregyházi vállalkozó. Helyi vállalkozás lesz a kivitelező cég, a fejlesztés nagysága pedig jól jelzi, hogy erre a szolgáltatásra igény és piac egyaránt van.

A társaság közvetlen forrásként és különböző adókedvezményekkel együtt nagyságrendileg körülbelül 1,5 milliárd forint támogatást kap a kormánytól.