Egy éven belül megújul a Nemzeti Lovarda

Nemzeti Lovarda

Elkezdődött a Nemzeti Lovarda felújítása, a helyreállítási munkálatok várhatóan 2017 tavaszán fejeződnek be. A Keleti pályaudvar tőszomszédságában, a Kerepesi út mellett található 4,5 hektáros alapterületű lovasközpont az 1800-as évek végén épült, a második világháborúban megrongálódott. Most a felújítással együtt bővítésre is sor kerül.

A Nemzeti Lovarda felújításának részletei

Az új lovardában helyet kap egy négy évszakos pálya, egy díjugrató pálya, egy gyakorlópálya, két fedeles lovarda, négy karám, 176 istálló. Ezen kívül jártatógép, futószáras kör, állatorvosi kezelő, valamint több iroda, raktár, konferenciaterem és szociális helyiség.  A beruházás keretén belül nemcsak megújulnak, de funkciójukat tekintve bővülnek is a lovarda egyes részei, például a műemléki védettségű főépület. A „Kóbli” visszanyeri klasszikus klubház jellegét, továbbá egy 770 négyzetméteres Tudásközpont is épül konferenciatermekkel és irodákkal. A rekonstrukcióval a lovas sport mellett az ökoturizmus, a humán gyógyítás és a kulturális élet – lovas színház – is profitál.

A közlemény emlékeztet rá, hogy a közbeszerzési eljárást a West Hungária Kft. mint konzorciumvezető és a Fejér-B.Á.L. ZRt. mint konzorciumi tag által alapított W-F Nemzeti Lovarda Konzorcium nyerte. A szerződésben rögzített feladatokra mintegy 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre. Ezenfelül külön opciós tételként határozták meg a gazdasági épületek tetőszerkezetén elhelyezhető, áramszolgáltatói hálózatba köthető, háztartási méretű, visszatáplálásos, 35 kW teljesítményű napelem kiserőművet.  A felújított Nemzeti Lovardát 2017 nyarán adják át.