Elkészült az új orosz ortodox székesegyház Párizsban

Párizs ortodox templom hagymakupolái

Elnyerte végső formáját Párizs új ortodox székesegyháza, miután a Szajna-parton az Eiffel-torony közelében található templomra szerdán felkerültek az utolsó arany hagymakupolák.

Kilencvenezer arany lapocskát használtak fel

A márciusban felállított nyolctonnás központi kupola köré, amelynek legmagasabb pontja 37 méteres magasságban található. Négy kisebb kupolát húztak fel darukkal. Az arany színt matt felülettel látták el, hogy harmonikusan illeszkedjen a Szajna-parti látképbe.  Kilencvenezer arany lapocskát használtak fel a Szentháromság-székesegyház öt hagyományos kupolájának borításához. A Vlagyimir Putyin orosz elnök kezdeményezésére épült templom hivatalos avatását októberben tartják.

A pályázatra 110 terv érkezett

Oroszország Nicolas Sarkozy korábbi francia államfő támogatása mellett 2010-ben vásárolta meg a francia államtól a Párizs szívében, az Eiffel-torony és a protestáns amerikai templom között található telket. Ezen korábban a meteorológiai intézet székháza állt. Moszkva pályázatot írt ki, amelyre 110 terv érkezett. A győztes pályaművet, a spanyol állampolgárságú építész, Manuel Nunez Yanowsky vezette orosz-francia építészcsapat által benyújtott tervet Párizs korábbi polgármestere, Bertrand Delanoe esztétikai okokra hivatkozva megvétózta. Végül Jean-Michel Wilmotte francia építész nyerte el a megbízást.

4000 négyzetméter alapterületű

Az ortodox templommal egy orosz ortodox kulturális és szellemi központ is felépült. A 4000 négyzetméter alapterületű komplexumban, amelynek építése 2014 júliusban kezdődött, egy kétnyelvű iskola, egy plébánia és az orosz nagykövetség kulturális központja is helyet kap.

MTI