Klebespachtel ragasztótapasz

Prémium kategóriájú rendszerragasztó EPS és XPS hőszigetelő táblák ragasztásához homlokzaton és lábazatra.

Tulajdonságok:
• fehér és grafitos polisztirol homlokzati hőszigetelő táblákhoz
• formahabosított polisztirol (formEPS) és extrudált polisztirol (XPS) lábazati táblákhoz
• kézzel és géppel is könnyen feldolgozható

Előnyök:
• Jó páraáteresztő
• Nagy szilárdságú és rugalmasságú
• Jó tapadóképességű
• Üvegszövet háló ágyazására is alkalmazható

Leírás

A Klebespachtel egy műanyag diszperzióval erősített, cementkötésű, gyárilag előkevert szárazhabarcs, amellyel normál és grafitos hőszigetelő táblákat lehet vakolt falakra, betonfelületekre, téglára ragasztani, valamint a hőszigetelő táblák felületére az üvegszövet hálót beágyazni.

Alkalmazások:

A Klebespachtel Thermosystem rendszerragasztó alkalmas új és régi lakóépületek, középületek, ipari objektumok homlokzati és lábazati hőszigetelési munkáinak elvégzésére. A Klebespachtel rendszerragasztó csak vízszigeteléssel ellátott tégla, beton, megfelelően előkészített ásványi anyag kötésű faforgács falazatoknál, új és régi vakolatoknál használható. A lábazati zónában alkalmas formahabosított EPS és XPS táblák ragasztására is.

A Klebespachtel ragasztótapasz bedolgozási időterve

FIGYELMEZTETÉS: A rendszerragasztó csak megfelelően teherbíró alapfelületre hordható fel. Ha a hőszigetelést régi vakolaton végezzük, a dübelekkel történő rögzítés elengedhetetlen, mivel a teljes felületen nem igazolható a régi vakolat megfelelő tapadása a teherhordó falszerkezethez. Ugyancsak elengedhetetlen a dübelezés nagy magasságban illetve nagy egybefüggő felületen végzett hőszigetelésnél.

AJÁNLOTT TERMÉKEK: Thermosystem homlokzati és Thermosystem Shield lábazati hőszigetelő rendszerek

Felhasználási javaslat

FELDOLGOZÁS:
Alapfelülettel szembeni követelmények:

A Klebespachtel rendszerragasztó kizárólag megfelelően szilárd, por- és szennyeződésmentes és megközelítően egyenletes falfelületre hordható fel. A falazatok hibáit legalább három nappal a munkák megkezdése előtt ki kell javítani. A vakolatlan falazatok fugáiból kitüremkedő falazóhabarcsot távolítsuk el, tisztítsuk meg a felületeket a zsaluolaj maradéktól. A vakolt falak laza részeit verjük le, az oldószeres vagy vizes diszperziós festéket távolítsuk el! A nagyobb repedéseket, vezetékek hornyait egyenlítsük ki alapvakolattal.

Felhordás:
A Klebespachtel rendszerragasztót az építkezés helyszínén a mellékelt időtervnek megfelelően keverjük össze vízzel, pihentessük, majd ismételten keverjük át. Keverése történhet horizontális keverővel, kézi keverőgéppel. Felhordása rozsdamentes acél simítóval vagy fogazott glettvassal, +5 °C és +25 °C közötti hőmérsékleten ajánlott.

 1. Hőszigetelő táblák felragasztása
  Kézi felhordás esetén a ragasztót a hőszigetelő tábla hátsó oldalára „pont-perem” módszerrel hordjuk fel oly módon, hogy a ragasztó fedje körben a tábla hátsó szélét és még 5 pontban borítsa a hátsó oldalát.

  Gépi felhordás esetén a táblák hátoldalára W-séma szerint visszük fel a rendszerragasztót. Minden esetben alapkövetelmény a legalább 40%- os fedés. A ragasztóval borított táblákat alulról fölfelé haladva helyezzük el az előkészített alapfelületen. A ragasztás megkezdése előtt célszerű felcsavarozni a lábazati aluprofilt. Ügyeljünk arra, hogy a két hőszigetelő tábla közé ragasztó ne kerüljön! A ragasztó megkötése után lehet a táblákat dübelekkel mechanikusan is felerősíteni.

 2. Hálóágyazás és tapaszolás
  A dübelezést követően végezzük el az üvegszövet háló beágyazását. A ragasztót fogazott glettvassal kenjük fel a hőszigetelő táblára, ezzel biztosítva a min. 3 mm rétegvastagságot. 10 cm átfedéssel ágyazzuk be az üvegszövet hálót, és helyezzük el a szükséges élvédőket és egyéb kiegészítőket. Végül a rendszerragasztót glettvassal elsimítva alakítsuk ki a felületet.
 3. Színezés
  A megszilárdult ragasztóhabarcsot Putzgrund vakolatalapozóval előkezeljük, majd a megszáradt felületre hordjuk fel a Lasselsberger-Knauf zsákos vagy vödrös színezővakolatot. A homlokzati hőszigetelő rendszer kialakítása során be kell tartani a Magyar Építőkémia és Vakolatszövetség irányelvének előírásait.

Műszaki jellemzők

Max. szemcseméret: 0,6 mm
Nyomószilárdság: >5 N/mm2
Tapadószilárdság: >0,5 N/mm2
Hajlítószilárdság: >5 N/mm2
Páradiffúziós ellenállási szám: kb. 25
Anyagszükséglet: Polisztirol ragasztásához: 4-5 kg/m2
Hálóágyazáshoz és tapaszoláshoz: kb. 4-5 kg/m2
Keverővíz: 1 kg száraz portermékhez kb. 0,24 liter víz szükséges (kb. 6 l / 25 kg zsák)
Bedolgozási hőmérséklet: A munka során a levegő és az alapfelület hőmérséklete +5 C és +25 C között legyen.

Kiszerelés

25 kg-os papírzsákokban 1,2 tonna EUR raklapon, zsugorfóliázva.

Tárolás

Száraz, fedett helyen, bontatlan, eredeti csomagolásban max. 12 hónapig.