Styrokleber Extra

Prémium kategóriájú rendszerragasztó EPS és ásványgyapot hőszigetelő táblák ragasztásához homlokzaton és lábazatra.

Tulajdonságok:
• fehér és grafitos polisztirol valamint ásványgyapot homlokzati hőszigetelő táblákhoz
• formahabosított polisztirol lábazati hőszigetelő táblákhoz
• kézzel és géppel is könnyen feldolgozható

Előnyök:
• Jó páraáteresztő
• Nagy szilárdságú és rugalmasságú
• Jó tapadóképességű
• Üvegszövet háló ágyazására is alkalmazható

Leírás

A StyroKleber Extra egy műanyag diszperzióval erősített, cementkötésű, gyárilag előkevert szárazhabarcs, amellyel normál és grafitos EPS, valamint ásványgyapot hőszigetelő táblákat lehet vakolt falakra, betonfelületekre, téglára ragasztani, valamint a hőszigetelő táblák felületére az üvegszövet hálót beágyazni.

Alkalmazások:
A StyroKleber Extra Thermosystem rendszerragasztó alkalmas új és régi lakóépületek, középületek, ipari objektumok homlokzati és lábazati hőszigetelési munkáinak elvégzésére. A StyroKleber rendszerragasztó csak vízszigeteléssel ellátott tégla, beton, megfelelően előkészített ásványi anyag kötésű faforgács falazatoknál, új és régi vakolatoknál használható. Formahabosított EPS táblákkal a lábazati zónában is használható.

Az LB-Knauf StyroKleber Extra homlokzati ragasztó bedolgozási ideje

FIGYELMEZTETÉS:
A rendszerragasztó csak megfelelően teherbíró alapfelületre hordható fel. Ha a hőszigetelést régi vakolaton végezzük, a dübelekkel történő rögzítés elengedhetetlen, mivel a teljes felületen nem igazolható a régi vakolat megfelelő tapadása a teherhordó falszerkezethez. Ugyancsak elengedhetetlen a dübelezés nagy magasságban, illetve nagy egybefüggő felületen végzett hőszigetelésnél.

AJÁNLOTT TERMÉKEK:
Thermosystem és Thermosystem Mineral hőszigetelő csomagok

Felhasználási javaslat

 

FELDOLGOZÁS:
 Alapfelülettel szembeni követelmények: A StyroKleber Extra rendszerragasztó kizárólag megfelelően szilárd, por- és szennyeződésmentes és megközelítően egyenletes falfelületre hordható fel. A falazatok hibáit legalább három nappal a munkák megkezdése előtt ki kell javítani. A vakolatlan falazatok fugáiból kitüremkedő falazóhabarcsot távolítsuk el, tisztítsuk meg a felületeket a zsaluolaj maradéktól. A vakolt falak laza részeit verjük le, az oldószeres vagy vizes diszperziós festéket távolítsuk el! A nagyobb repedéseket, vezetékek hornyait egyenlítsük ki alapvakolattal. Felhordás: A StyroKleber Extra rendszerragasztót az építkezés helyszínén a mellékelt időtervnek megfelelően keverjük össze vízzel, pihentessük, majd ismételten keverjük át. Keverése történhet horizontális keverővel, kézi keverőgéppel. Felhordása rozsdamentes acél simítóval vagy fogazott glettvassal, +5 °C és +25 °C közötti hőmérsékleten ajánlott.

  1. Hőszigetelő táblák felragasztása
    Kézi felhordás esetén a ragasztót a hőszigetelő tábla hátsó oldalára “pont-perem” módszerrel hordjuk fel oly módon, hogy a ragasztó fedje körben a tábla hátsó szélét és még 5 pontban borítsa a hátsó oldalát. Rendszerragasztó kézi felhordása pont-perem módszerrel Gépi felhordás esetén a táblák hátoldalára W-séma szerint visszük fel a rendszerragasztót. Ásványgyapot táblák esetén a ragasztási helyeken előzetesen vékony ragasztóréteget kell „bevasalni”, kézzel nagy erővel bepréselni a tábla anyagába. Ragasztó csak az ilyen módon előkezelt helyekre vihető fel! Rendszerragasztó gépi felhordása W-séma szerint Minden esetben alapkövetelmény a legalább 40%- os fedés. A ragasztóval borított táblákat alulról fölfelé haladva helyezzük el az előkészített alapfelületen. A ragasztás megkezdése előtt célszerű felcsavarozni a lábazati aluprofilt. Ügyeljünk arra, hogy a két hőszigetelő tábla közé ragasztó ne kerüljön! A ragasztó megkötése után lehet a táblákat dübelekkel mechanikusan is felerősíteni. Az ásványgyapot táblákat minden esetben dübelezni kell!
  2. Hálóágyazás és tapaszolás
    A dübelezést követően végezzük el az üvegszövet háló beágyazását. A ragasztót fogazott glettvassal kenjük fel a hőszigetelő táblára, ezzel biztosítva a min. 3 mm rétegvastagságot. 10 cm átfedéssel ágyazzuk be az üvegszövet hálót, és helyezzük el a szükséges élvédőket és egyéb kiegészítőket. Végül a rendszerragasztót glettvassal elsimítva alakítsuk ki a felületet. Üvegszövet háló beágyazása a felhordott rendszerragasztó rétegbe.
  3. Színezés
    A megszilárdult ragasztóhabarcsot Putzgrund vakolatalapozóval előkezeljük, majd a megszáradt felületre hordjuk fel a Lasselsberger-Knauf zsákos vagy vödrös színezővakolatot. A homlokzati hőszigetelő rendszer kialakítása során be kell tartani a Magyar Építőkémia és Vakolatszövetség irányelvének előírásait.