Épül az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ

Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ

A Liget Budapest Projekt keretében már zajlik a Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) építése; a beruházás 2018-ra készül el a Szabolcs utcai egykori kórház területén.

Nyitvatartási időben szabadon használható 13 ezer négyzetméteres park

A csaknem 37 ezer négyzetméteres, korszerű, minden szakmai igényt kielégítő épületegyüttesben a raktárak, restaurátor-műhelyek, kutatószobák, irodák lesznek. De emellett a tervek szerint helyet kap majd a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet és egy látogatóközpont is.  Az európai viszonylatban is unikális központ köré a nyitvatartási időben szabadon használható 13 ezer négyzetméteres parkot is kialakítanak – közölte az MTI-vel csütörtökön a beruházó Városliget Zrt.

Mint kiemelték, a Közép-Európában egyedülálló projekt keretében összesen csaknem 30 ezer négyzetméteren világszínvonalú műtárgyraktárak és restaurátor műhelyek jönnek létre. A tervezett központ a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria mellett a Városligetben található új intézményeknek biztosít szakmai és infrastrukturális hátteret. Az elképzelések szerint a meglévő budapesti és a vidéki múzeumokkal is együttműködik majd.

Az öt épületből álló komplexum legnagyobb létesítménye a mintegy 30 ezer négyzetméteres. Raktáraknak és restaurátor-műhelyeknek otthont adó épület lesz, amely a térszint alatt négy, a felszínen pedig háromszintes területen biztosít korszerű és biztonságos körülményeket a műtárgyaknak. Az ott található műhelyek, irodák, műtermek alkalmasak lesznek a legmagasabb színvonalú tudományos és technikai hátteret biztosítani.

Az egykori izraelita kórház imaházának rekonstruált épületében kap helyet egy több mint ezer négyzetméteres látogatóközpont. Az örökségvédelmi szempontok figyelembevételével elvégzendő rekonstrukció során többek között konferenciatermet, kiállítótermet és éttermet alakítanak ki.

Az épületegyüttesben több mint 3000 négyzetméteren kap otthont a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet, amely 21. századi színvonalon felszerelt irodák mellett könyv- és iratarchívummal is segíti majd a kutatók munkáját. A volt kórház területén egy mélygarázst és egy kertészházat is kialakítanak a következő három évben.

Ajánlott tartalom