Épületlátogatások, különleges események Somogyban

A kulturális Örökség napja

Vezetett épületlátogatásokkal, néhol különleges eseményekkel is várják az érdeklődőket Somogy megyében a hétvégi Kulturális örökség napjai programsorozat keretében. Kaposváron a neoreneszánsz stílusban épült, 1904-ben átadott városháza ismerhető meg belülről. A résztvevők csoportosan vehetik szemügyre a ház Róth Miksa műhelyében készült színes üvegablakait, valamint dísztermének fa falburkoltát és berendezését.

Kulturális örökség napjai

A somogyi megyeszékhely emellett a Szivárvány Kultúrpalota bemutatásával csatlakozik az országos rendezvényekhez. Az egyiptomi  ornamentikával gazdagon díszített szecessziós épület 1928-ban épült Lamping József építészmérnök tervei alapján, egyike volt az ország legrégebbi és legelegánsabb mozijainak. A 2009 óta országosan védett műemlék 2010-ben újult meg, és ma méltó helyszíne a város kulturális és művészeti eseményeinek.

Barcson az 1900-as évek elején az őrlés mellett mészhomok és tégla gyártására is szolgáló, és tavaly óta folyamatosan megújuló malmot, továbbá a régi klasszicista bírósági épületet szeretnék bemutatni a nagyközönségnek. Utóbbiban kiállítást rendeztek be az épületet a városnak adó Kremzír családról.

Bárdudvarnokon a Goszthony-kúriában, Goszthony Mária (1893-1989) festő- és keramikusművész egykori lakóházában és az egykori református iskolában, Fonyódon a természetvédelmi és helytörténeti gyűjteménynek otthont adó ingatlanban indul vezetés. A Goszthony-kúriában üvegfúvás-bemutató is lesz, Fonyódon a műemlékvédelem kiemelkedő magyarországi alakjára, Forster Gyulára emlékeznek.

Kéthelyen a Molnár család régi polgári bútorokból és paraszti eszközökből álló gyűjteményét ajánlják a nagyközönség figyelmébe. A magánkiállítók tárgyainak egy része megfogható és felügyelet mellett ki is próbálható.

Somogysárdon a 18. század közepén épült és az elmúlt években felújított római katolikus templom, az ott miseruhákból, régi misekönyvekből, templomi zászlókat felvonultató tárlat, Somogyváron pedig a nemzeti emlékhely, a középkori Magyarország legnagyobb apátságának maradványai tekinthetők meg vezetéssel.

Tabon az Utolsó Vacsora Római Katolikus Plébánia, a Nagy Ferenc képzőművészről elnevezett galéria és a Magyar Néprajzi Gyűjtemény, Várdán a Szász Endre által a rendszerváltás után felújíttatott „Kastélymúzeum”, Zala községben az egyik legnagyobb magyar rajzművész, Zichy Mihály emlékmúzeuma a kiemelt helyszín.