Észak-Erdélyben autópálya épül EU-s forrásból

Romániai A3-as autópálya fentről fotózva

Marosvásárhelytől a magyar-román államhatárig tartó szakaszának a befejezésétRománia Európai Uniós forrásból finanszírozza.  Az észak-erdélyi pálya Kolozsvártól nyugatra eső szakaszainak építését mindeddig az állami költségvetésből finanszírozták. Tehermentesíteni akarták az állami költségvetést így megpróbálták elérni (a pályaépítés EU-s finanszírozását), és sikerült. Megvan a garancia arra, hogy az erdélyi autópályát is bevonhatják a POIM-ba (nagy infrastruktúra operatív program).

2020 végére készülhet el az autópálya

Biztosak abban, hogy a 2020 végéig autópályán lehet majd közlekedni Marosvásárhelytől a Bors-Ártánd határátkelőhelyig.  A jelenlegi költségvetési ciklusban Románia 5,1 milliárd euró értékben hívhat le infrastruktúrafejlesztésre szánt összegeket az EU-tól.

Romániában az elmúlt másfél évtizedben az EU által finanszírozott autópályáknak az építése haladt gyorsabban. Így tehát lehetséges, hogy pár év múlva az autópálya mind a magyar, mind a román oldalon eléri az államhatárt, és az M4-es pálya összekapcsolódik a romániai A3-assal.