Februárban jelentős növekedés volt az építőiparban

Épitőipari munkások födémépítés közben

Az építőipar termelése 2017 februárjában 15,2 százalékkal haladta meg a 2016-os alacsony bázist a januári – szintén alacsony bázisra támaszkodó – 18,5 százalékos növekedés után. Tavaly 18,8 százalékkal csökkent az építőipari termelés, a jórészt uniós támogatásokból finanszírozott út- és vasútépítések súlyos visszaesése miatt. Az egyéb építmények építése 33,0, százalékkal elmaradt az előző évitől, az épületek építése pedig 3,7 százalékkal csökkent.

Az épületek építése 13,5 százalékkal nőtt

Az előző hónaphoz képest idén februárban 0,5 százalékkal csökkent az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése.  Az épületek építése 13,5 százalékkal, az egyéb építményeké 19,7 százalékkal nőtt a tavaly februárihoz mérten.  Az épületek építésének növekedése februárban is elsősorban ipari és raktárépületek, kisebb mértékben sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye. Az egyéb építményeknél az alacsony bázis mellett út- és vasútépítési munkák eredményeként emelkedett a termelés.

Az építőipari termelés alakulása

A februárban kötött új szerződések volumene 43,5 százalékkal meghaladta az előző évit, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 68,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 23,3 százalékkal. Több nagy értékű szerződést kötöttek februárban is sportlétesítmények, ipari, oktatási épületek építésére, az egyéb építmények építményfőcsoportban pedig út- és vasútfejlesztésre.
Az építőipari vállalkozások teljes szerződésállománya február végén 117,2 százalékkal meghaladta az előző évi, alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 58,2 százalékkal, az egyéb építményeké 177,7százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.