Februárban nőtt az EU építőipari termelése

Építőipari munkások munka közben védőfelszereléssel

Az euróövezetben az építőipar termelése 7,1 százalékkal, az Európai Unióban pedig 5,2 százalékkal emelkedett februárban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön kiadott első becslése szerint. Magyarországon mérték a második leggyorsabb ütemű éves növekedést, 15,1 százalékost.

4,4 százalékkal nőtt az építőipar termelése

Havi összehasonlításban is növekedést mértek, az euróövezet 19 tagállamában 6,9 százalékkal, az Európai Unió 28 tagállamában 4,4 százalékkal nőtt az építőipar termelése januárhoz képest. Éves összevetésben a legnagyobb növekedést Szlovéniában mutatták ki februárban, 21,4 százalékosat.

Magyarországon 15,1 százalékkal, Svédországban 13,2 százalékkal, Németországban pedig 11,6 százalékkal nőtt az építőipar termelése februárban az egy évvel korábbihoz képest.

Hazánkban 0,5% a csökkenés

A legnagyobb mértékű éves csökkenés februárban Szlovákiában volt, 10,6 százalékos, valamint Csehországban 5,5 százalékos, Lengyelországban pedig 5,1 százalékos volt a zsugorodás. Februárban a legnagyobb havi növekedést az építőipar termelésében Szlovéniában regisztrálták, 25,7 százalékosat. Belgiumban 18,7 százalékos, Németországban 13,6 százalékos volt a havi növekedés. A legnagyobb csökkenés Lengyelországban volt, 2,8 százalékos, valamint Svédországban 1,8 százalékos, az Egyesült Királyságban pedig 1,6 százalékos. Magyarországon a havi csökkenés 0,5 százalékos volt.