Fedetlen terasz fotó két szék és egy asztal

A fedetlen terasz nem számít hasznos alapterületnek

Egy értékesítendő új ingatlan esetében az áfatörvény szempontjából nem számít a lakás hasznos alapterületének a fedetlen terasz. Ide tartozik az 1,90 méter belmagasságot el nem érő fedett terasz is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által közzétett értelmezés szerint.

Az erkélyt nem kell figyelembe venni

A NAV közlése szerint mivel a többemeletes épületek esetében az egymás feletti erkélyeknél a fenti erkély funkciója nem az, hogy fedést biztosítson az alatta elhelyezkedőnek. Ezért a lenti erkélyt sem kell figyelembe venni az áfatörvény szerinti összes hasznos alapterület számítása során. Az értelmezés szerint ugyanakkor az összes hasznos alapterület számításakor figyelmen kívül hagyott külső tartózkodó tér – az értékesítendő új lakóingatlan részeként – az 5 százalékos adómérték alá tartozik, ha az új lakóingatlan értékesítésére egyébként az 5 százalékos adómértéket kell alkalmazni.

Az új lakások értékesítésének áfaterhe 5 százalékra csökkent

A hasznos alapterület kérdése azért került előtérbe, mert január 1-jétől az új lakások értékesítésének áfaterhe 5 százalékra csökkent. A csökkentett áfa alkalmazásának azonban feltétele, hogy a kedvezményezett lakások összes hasznos alapterülete többlakásos ingatlanban nem haladhatja meg a 150, egylakásos ingatlanban pedig a 300 négyzetmétert.

MTI

Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ Previous post Épül az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ
Kezek homokba rajzolt nap körül Next post Idén 24 település szociális intézménye újulhat meg