Felújították Hévízen a mozit

Fontana filmszínház - Hévíz - Bejárat

A széksorok cseréje és a férőhelyek bővítése, illetve más belső átalakítások után újranyitották Hévízen a Fontana Filmszínházat. A mozi több mint 50 ezres éves látogatószámával Magyarország leglátogatottabb egytermes mozija.

Helyes volt az önkormányzat döntés

A 2010 körül az alacsony nézőszám miatt még bezárással fenyegetett mozi kép- és hangtechnikáját 2011-ben 35 millió forint beruházással digitalizálták és 3D-s vetítésekre is alkalmassá tették, illetve klimatizálták a nézőteret. Helyes volt az önkormányzat döntése a mozi megmentéséről, mert ezt követően évről évre emelkedett a nézőszám Fontana Filmszínházban. A múlt év végén már meghaladta az 50 ezret a látogatók száma, amivel Magyarország leglátogatottabb egytermes mozijának számít.

Fontana filmszínház - Hévíz

Az elmúlt négy hétben 15 millió forintból kicserélték a széksorokat, illetve bővítették a férőhelyek számát. Az eddigi 104 helyett most 130 ülőhelyet tudnak kínálni. A kerekesszékesek számára is alakítottak ki helyeket. Egy sorban olyan szélső székeket építettek be, amelyeknek felhajtható a karfája, így a mozgássérültek könnyebben helyet foglalnak. Mindezek mellett a vészkijáratokat is akadálymentessé tették. Ez utóbbi beruházások azért fontosak, mert Hévízre számos mozgássérült látogat, így számukra is tudnak szórakozási lehetőséget biztosítani.

Pódium-előadásokat is tarthatnak

A jobb láthatóság érdekében a terem lejtését is módosították, illetve egy méterrel hátrébb helyezték a vetítővásznat. Így arra is mód van, hogy a korábbiakhoz hasonlóan pódium-előadásokat tarthassanak a moziteremben. A hévízi moziteremnek nevet is kívántak adni, ezért olyan személyiséget kerestek, aki kötődik a filmszínház funkcióihoz, illetve a városhoz és a „boldog békeidőkhöz”. A választás így esett Honthy Hannára, akinek a nevét hétfőtől viseli a moziterem. Szaknyéri András, a filmszínház vezetője elmondta: a filmszínház jelenlegi épületét 1985-ben adták át. Mozija azonban már 105 éve van Hévíznek, bár az 1902-es indulás óta többször is változott a helyszíne.

Hévízen „moziszékfoglaló” hetet tartanak a látogatóknak, akik némafilmet is nézhetnek zongorakísérettel, levetítik az Oscar-díjas Mindenki című filmet, illetve előadásokkal is várják a nézőket.

MTI