Folytatódik a kastély fejlesztése, újjáépülhet az operaház

Esterházy Kastély Fertőd kert és a bejárat

Folytatódik a fertőd-eszterházai Esterházy-kastély rekonstrukciója. Az egykori eszterházai operaház újjáépítési lehetőségének vizsgálatára pedig bizottság jön létre. Az Esterházy-kastély fejlesztésében a 2017-es feladatok ellátására 737,3 millió forintot fordítanak. A 2018-as teendőkre 869,4 milliónak kell rendelkezésre állnia a jövő évi büdzsében – olvasható a dokumentumban.

Európa uniós forrásból…

A kastély-rekonstrukció IV. üteme európai uniós, az V. ütem hazai költségvetési forrásból valósulhat meg. A kormány döntött arról, hogy az V. ütem részeként befejezik a nyugati kastélyszárnyat, fejlesztik annak kiállítótereit, felújítják a Gránátos házakat és a Kínai pavilont, a Lovarda új tetőzetet kap. A munkálatokat a NISTEMA Kereskedelmi és Szolgáltató Nonprofit Kft. végzi el. A kormány egy másik határozatban döntött arról, hogy bizottságot hoz létre, amely az eszterházai operaház rekonstrukciójának lehetőségeit vizsgálja.

A testület feladata lesz a fertőd-eszterházai operajátszás történeti, művészeti, szakmai feltételeinek, az operaház újjáépítése (felépítése, rekonstruálása) lehetőségének, a visszaépítés alternatíváinak vizsgálata. Továbbá a ma is álló, illetve működő 17-18. századi udvari színházak 21. századi működésének, fenntartási és üzemeltetési költségeinek, műtárgyvédelmi és biztonságtechnikai kérdéseinek áttekintése, megismerése, emellett az előzetes költségbecslések, ütemezésük elkészítése.

MTI