Fürdőszoba. Hogyan vágjak neki?

Modern fürdőszoba szürkés árnyalattal

Otthonunk egyik legintimebb helyisége, amelynek több igényt is ki kell elégíteni egyszerre a fürdőszoba. Napjainkban a hagyományos – többnyire szűk – ablak nélküli helyiségeket felváltja a modern, szobaszerűen kialakított fürdő, amely, ha kisméretű is, gondosan megtervezett, beleillik a ház egészének karakterébe, és összhangban van lakóinak életmódjával. A legszembetűnőbb változás az, hogy ahol megengedhető, kiszorul a fürdőszobából a mosás, a szárítás, és áttevődik a mosókonyhába vagy szárítóba.

A fürdőszoba tervezésének szempontjai

A belső terek tervezésénél – így a fürdőszobáknál is – figyelembe kell venni, hogy mit kívánunk az adott helyiségtől, milyen elemeket tartalmazzon, és ennek alapján alakítsuk ki a világos és egyszerű tervet. Olyan terv, amely minden fürdőszobára illik, nem létezik, mivel sok egyedi tényezőt kell tekintetbe vennünk: pl. a fürdőszobák méretét, az életmódunkat, az igényeinket, a rendelkezésre álló kínálatot, és nem utolsósorban az anyagi lehetőségeinket, amelyek meghatározzák, mennyit költhetünk a különböző berendezési tárgyakra.

Fontos, hogy a fürdőszobát alkotó elemek (padlólapok, falicsempék, szaniteráruk, csaptelepek stb.) színben, alakban és struktúrában harmonizáljanak egymással. A színek összhangja (esztétikai hatás) nagyon fontos a tervezésnél, mivel egyes színek megnyugtató, mások élénkítő hatásúak. A fürdőszobai elemek elrendezése lehet szimmetrikus, amely klasszikus, de lehet aszimmetrikus, ami absztrakt, modern hatású. A fürdőszobai berendezések megtervezésekor az épületgépészeti hálózatok (víz- és fűtéscsőrendszer) elhelyezhetőségével is számolnunk kell.

Ez a néhány példa azt igazolja, hogy sok tényezőt kell figyelembe venni a tervezésnél. Az életszínvonal változását a fürdőszobák is tükrözik, és ennek megfelelően új design-ok, kollekciók születnek az emberek igényeit követve.

Milyen burkolatot tervezzek a fürdőszobámba?

Szép burkolat csak akkor készíthető, ha már az első lap elhelyezésekor tudjuk, hova kerül az utolsó. Pontos lapkiosztási tervet kell készíteni, figyelembe véve a bejáratot, a küszöböt, a hajlatot, a szegélycsatlakozást.

Külső saroknál mindig egész lappal induljunk és a befaragást hagyjuk a sarokzugba. A falburkolatoknál vonatkozik ez a szabály az ajtónyílások mellett indított lapsorra is, az ajtótól egész lappal indulunk és a sarokban szabjuk a lapot, kivétel ez alól az az eset, amikor az ajtó fölött átmenő lapsor ezt nem teszi lehetővé.

Tudnunk kell, hogy zárt vagy nyitott fugát szeretnénk, illetve a fugák irányát és vonalát. A nyitott hézaggal készített burkolatok esztétikai és anyagtakarékossági előnyein túlmenően szilárdsági és tartóssági, valamint javíthatósági előnyökkel rendelkeznek a zárt hézagú burkolattal szemben. A fuga lehet folyamatos vagy eltolt, a lapok lerakása lehet párhuzamos vagy átlós. Meg kell határozni a lapok lerakásának technikáját. Ágyazóhabarcsba vagy ragasztóhabarcsba ágyazzuk a lapokat.