A garázskapu biztonságos működése

Hörmann garázskapu este

Amikor kiválasztjuk, majd szakemberrel beszereltetjük a számunkra leginkább megfelelő garázskaput, kiemelt figyelmet kell fordítanunk annak biztonságos működésére, működtetésére. Fontos tudnunk azt, hogy a garázskapunk komoly veszélyforrást jelenthet, de a kapu felhasználási helye és a vezérlés módja ezt alapvetően befolyásolja.

Garázskapu, mint veszélyforrás

Gondoljunk csak bele, milyen baleseteket vagy kellemetlen helyzeteket idézhet elő az, ha gyerekek, mozgáskorlátozottak vagy idős emberek használják a garázskaput. Ugyancsak balul üthet ki, ha a kapu működtetése bonyolult, automatizáltsága magas és nincs arra lehetőségünk, hogy külön egy személyt megbízzunk és betanítassunk a kezelésére. Márpedig családi házak, lakóingatlanok esetében ez szinte kizárt. További potenciális veszélyforrásként jelennek meg bizonyos helyzetek. Ilyen például, ha sokan tartózkodnak a kapu közelében, illetve ha többen is használják azt.

Természetesen vannak lehetőségek a veszélyek kiküszöbölésére. A kézi működtetésű, privát felhasználású illetve a motoros működtetésű garázskapukkal egy sor balesetforrást kiiktathatunk. Legtöbbször viszont motorizáltak a kapuk, melyeket számos hasznos funkció teszi alapvetően biztonságossá a Hörmann esetében.

A balesetveszély minimalizálása

Egyike ezeknek a beépített lekapcsoló automatika, mely azonnal megállítja és visszanyitja a garázskaput ha az nekiütközne valaminek. Így akkor sem történik baleset, ha záráskor valaki a kapu alatt áll.

A fény- vagy infrasorompó ugyancsak hasznos védelmi eszköz. Ennek lényege az a két érzékelő, melyeket egymással szemben szerelnek fel a kapuk hatósugarában, így ha bárki vagy bármi a két érzékelő közé kerül, a kapu azonnal megáll és nyílik.

Hörmann szabadalom a „rugó a rugóban” rendszer, amely megakadályozza, hogy a kapu lezuhanjon, ha eltörik egy rugó. Nagyobb kapuknál a torziós rugó akadályozza meg a kapu lezuhanását rugótörés esetén.

A becsípődés elleni védelemmel a tervezők a gyerekekre gondoltak. Úgy alakították ki a garázskapukat, hogy a lamelláknál, forgópántoknál egyetlen apró rés se maradjon, ahová a kicsik bedughatják az ujjukat.

Garázskapunk kiválasztásánál tehát – sok más szempont közül – a biztonságos működés legyen a listavezető.