Ablak

ablak

Ablak: az ablak az épület külső határoló falán kialakított, fényáteresztő réteggel elzárható nyílás, amelynek alakja stílusonként változik. Világításra és szellőzésre szolgál. Többnyire nyitható, üvegezett szárnyakkal. Általában fából, műanyagból és alumíniumból készítik.


Az ablakok minőségi követelményei

Az ablakoknak napjainkban magas követelményeknek kell megfelelniük. Egyrészt illeszkedniük kell az épület stílusához, ugyanakkor meg kell felelniük a magas technikai és minőségi követelményeknek is. Az ismert  minőségi tanúsítvánnyal forgalmazott – gyártók ablakai mindezen feltételeknek megfelelnek. Az ablakok kiválasztásakor nem kell feltétlen a szabványméretekhez ragaszkodnunk. Minden forma és méret egyéni kívánságoknak megfelelően is legyártható. Ez különösen a régi épületek felújításánál, korszerűsítésénél lehet előnyös. A modern osztott üveges ablakokat a régi minta alapján le lehet gyártani.

Foró egy osztott ablakról
Példa az osztott ablakra

Akár egyedi formában és méretben is legyártható az ablak

Aki az osztott ablakokat kedveli, ma már széles kínálatból válogathat. Ez a típus beszerezhető osztott üveges változatban és olyan kivitelben is, ahol az osztólécek a két hőszigetelő üvegréteg között vannak beépítve. Technológiailag minden változat elképzelhető és a megfelelő gyártó kiválasztásával le is gyártható.

Az ablakhoz tartozó további fogalmak: