Hárommilliárdos fejlesztési tervről döntött a nyíregyházi önkormányzat

Nyíregyháza fotó templom

Több mint hárommilliárd forint összegű gazdaságfejlesztési és munkaerő-mobilitási, valamint idegenforgalmi beruházási tervről döntött a nyíregyházi önkormányzat közgyűlése csütörtöki ülésén.

2 milliárd 914 millió forintot költenek a közlekedési infrastruktúra javítására

A 120 ezres nagyváros nyugati és déli ipari övezetében 2 milliárd 914 millió forintot költenek majd a közlekedési infrastruktúra javítására. A szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely északi szélén elterülő 300 hektáros Sóstói-erdőben pedig 3 kilométer hosszú erdei-ökológiai sétányt és tanösvényt alakítanak ki. A fás területen át egészen a Nyíregyházi Állatparkig vezet majd.

Kovács Ferenc, a város Fidesz-KDNP-s polgármestere az ülésen bejelentette: a kormánnyal kötött Modern városok program keretében a gyógyhellyé nyilvánított Sóstógyógyfürdőre tervezett négycsillagos, több mint 100 szobás szálloda építésére tíz pályázat érkezett. Az építési munkálatok várhatóan 2017-ben indulnak meg. Az önkormányzati vezető arról is szólt, hogy a Modern városok program keretében Nyíregyháza rendelkezésére álló 23,75 milliárd forint összegű beruházási keretre. Eddig már 6,2 milliárd forint értékű fejlesztési pályázatot fogadtak el.

A most jóváhagyott több mint 2,9 milliárd forint gazdaságfejlesztési és munkaerő-mobilitási beruházási összegből a nyugati ipari területen, a Kertvárosi-negyedben felújítják a Szélsőbokori, a Derkovits és a Legyező utat. A 36-os főút és a Szélsőbokori út kereszteződésében új csomópontot alakítanak ki, valamint korszerűsítik a Róka-bokori utat, amely a francia Michelin-gumigyárat köti össze az M3-as autópályához kapcsolódó, Nyíregyháza nyugati elkerülő úthálózatával.

A déli ipari övezetnek a fő útját, a Tünde utcát újítják fel, amely a Nyíregyháza-Nyírbátor közötti úton át csatlakozik az M3-as sztráda nagyszállás-nagykállói fel- és lehajtójához. A tervezett Sóstói-erdei sétányon tájékoztató és demonstrációs táblákon ismerhetik majd meg a turisták az erdő teljes faunáját, védett, ritkaságnak számító növény- és állatfajtáival együtt.