A házi tűzhelytől a modern beépített konyháig

Mosogató és csaptelep a konyhában

A század eleje óta egy helyiség sem változott annyit, mint a konyha. Szerepe van ebben a technikai fejlődésnek, a villamos és gázenergia alkalmazásának, nemkülönben a társadalmi változásoknak, melyek hatására az emberek életmódja is megváltozott. A tűzhely volt a mi mérsékelt égövi időjárási viszonyaink miatt a napi élet középpontja. A többi 1920 körül jutott egy háztulajdonosnak először eszébe, hogy a kis jövedelmű és kis lakással rendelkező családok részére a háztartási munkákhoz modern, higiénikus és praktikus konyhát létesítsen, ami a háziasszony munkáját megkönnyíti.

A konyha már nem csak az ételkészítés helyszíne

Ma már a modern beépített konyhában különféle tevékenységeket lehet egyszerre folytatni, mint például az ételek előkészítése és főzése, az étel raktározása és konzerválása, mosás és szárítás. Társalgásra, családi életre ez a helyiség túl szűkös. A családi élet a konyhán kívül bonyolódik, pedig a háziasszony kereken élete egyharmadát itt tölti. Ezt sokan felismerték. Biztosan nem térünk vissza a nyitott tűzhelyhez, de a családi érintkezésben a konyha ismét egyre nagyobb szerepet kap.

Szekrények és nyitott polcok a konyhában

A konyha berendezésekor igen előnyös a barkácsolókedv: a szűkös tér nehézkességét saját kezű beépítéssel fel tudjuk oldani, jobban, mint a sejtbeton konyhában. Ilyen módon lehetőségünk van arra, hogy szokatlan anyagokat használjunk és szokatlan megoldásokat valósítsunk meg. Elsősorban rendeltetésének megfelelő legyen a konyha, ugyanakkor egyre nagyobb gondot fordíthatunk ennek a sokat használt helyiségnek a lakályosságára is. A felső szekrények már nem takarják el az egész falat.

A nyitott polcok gyorsan elérhetővé teszik a használati tárgyakat és anyagokat, és megszakítják a szekrények zárt ajtós rendjét.

A munkalap már nem a végigfutó konyhaberendezések felső letakarása. Megszakítják például a szabadon álló húsvágó tálca, a mozgatható szekrénykék, mint rakodóhelyek és munkafelületek.

Konyha és az ott végzett munka

Ha az ételt általában több személy részére készítjük, akkor a körbejárható konyhasziget a legjobb megoldás. Különben is, nemcsak beépített bútorok állhatnak a konyhában. Fontos, hogy a felületek könnyen tisztíthatók és terhelhetők legyenek. Az igénybevétel ezzel szemben a különböző területeken más és más.

A mosogató, ami állandó nedvességnek van kitéve, nemesacélból készüljön. A húsvágásnál nagyon éles késsel kell dolgozni. Egy nagy, előhúzható vágódeszka itt a legjobb megoldás.

A tűzhely körül vízgőz és zsírfröcskölés fordul elő, így a mögötte lévő falfelület is könnyen tisztítható legyen. Tehát nem kell kényszerűen az átfutó, azonos anyagú munkafelületet alkalmazni. A körbefutó csempesor sem az egyetlen megoldás a fal burkolására. A különféle anyagok használata feloldhatja a konyha képét, anélkül, hogy funkciója károsodna. A kellemes, lakályos atmoszféra éppen olyan fontos, mint az ésszerű elrendezés és a könnyen kezelhetőség.