Hogyan csempézzünk akár saját magunk

Járólapok ragasztóágyba fektetése

A csempék vékonyágyazatú eljárással történő ragasztása széles körben elterjedt és jól bevált, különösen egyenes és sima falak csempézésénél. A vékonyágyazatú eljárás minőség és tartósság szempontjából egyenértékű a vastagágyazatú eljárással, melynél a csempéket habarcságyba fektetik.

Az alap előkészítése

A csempék ragasztására szolgáló alap legyen tiszta, sík és teherbíró. A teherbírás itt azt jelenti, hogy az alap olyan szilárd legyen, hogy a felragasztott csempék a szokásos igénybevétel hatására ne váljanak le. Mivel a vakolt felületek felszíne gyakran kissé homokos, azokat csempézés előtt seprővel seperjük le. Ez javítja a csempék tapadását. Bármilyen rosszul tapadó festékréteg, bitumenes mázolás, málló vakolat és tapéta alapnak alkalmatlan és azt a csempézés előtt el kell távolítani. A ragasztóhabarccsal több milliméteres vastagság-különbségeket ki lehet egyenlíteni. A megengedett rétegvastagságot a ragasztó műszaki tájékoztatója tartalmazza. A nagyobb egyenlőtlenségeket habarccsal egyenlítsük ki. Erre jól megfelel készhabarcsként kapható javítóhabarcs, mivel az különösen jól tapad az alaphoz.

Az alapot nem szabad mésszel vagy gipsszel tapaszolni („glettelni”). Ha az valamelyik ilyen anyaggal van bevakolva, a vakolat vastagsága legalább 10 mm legyen, hogy kellő szilárdságot kapjunk. A gipszvakolatot egyrétegűen kell készíteni és az nem lehet nemezeit vagy simított.

Az erősen szívó hatású alapot előzetesen mélyalapozóval kell kezelni, hogy a ragasztóból a csempék felrakása után ne vonja el a vizet túl gyorsan. Az alapozásnak a csemperakás előtt ki kell száradnia.

Burkolás ragasztással

Szükséges szerszámok és anyagok:

 • simítólap,
 • fogazott kenőlap,
 • csempevágó,
 • csempetörő fogó,
 • csempéző kalapács,
 • vízmérték,
 • gumizsinór,
 • csemperagasztó,
 • javítóhabarcs.

A munka menete:

 1. a ragasztóhabarcs elkészítése,
 2. a csempék méretre vágása,
 3. a ragasztó felhordása,
 4. a csempék felrakása,
 5. fugázás.

A folyamat

A ragasztót simítólappal vagy ötvözött acélból készült széles simítóval egyenletesen hordjuk fel a falra (vagy a padlóra). A ragasztóval bevont felület nagyjából akkora legyen, hogy arra 6… 10 csempét lehessen felrakni. Ezután egy fogazott kenőlappal hullámosan átfésüljük a ragasztót. Ezzel azt érjük el, hogy a ragasztó eloszlása az egész felületen egyenletes lesz. A fogazott simítólap fogainak mélysége a csempék élhosszától, a falnak és a csempék hátoldalának az érdességétől függ.

Általában érvényes a következő szabály: minél nagyobb a csempe és minél durvább a hátoldal mintázata, annál durvább legyen a kenőlap fogazata. A fogazatot úgy válasszuk meg, hogy egy felhordás esetén legalább a csempefelület 65 %-át befedje a ragasztó. Ezt úgy lehet ellenőrizni, hogy egy próbaragasztás során a csempét a rányomás után újra levesszük a falról.

A csempeszükséglet meghatározásánál a levágott hulladékra 5 %-ot vegyünk figyelembe. A felhasznált fugázóhabarcs mennyisége erősen függ a választott fugaszélességtől és a csempék vastagságától. Ezután felrakhatok a csempék. Az alsó sorral kezdjük. A vízszintes és függőleges irányt újra meg újra ellenőrizzük a vízmértékkel. A jobbra és balra eső első csempe lerakása után kifeszíthetjük a gumizsinórt és a csempesort ehhez igazíthatjuk. A példában az eltérő színű csempék külön hangsúlyt adnak. A fuga szélességét megfelelően levágott fadarabokkal lehet biztosítani, amelyeket a csempék közé rakunk.

Ha a csemperagasztó nem túl híg, a csempék azonnal megtapadnak a helyükön a falon. Ha lefelé csúsznának, rövid időre tegyünk közbe fadarabot, míg a ragasztó „meghúz” 4 mm-nél nagyobb fogazat estén a csempéket nem csak rányomjuk hanem meg is kopogtatjuk, hogy a ragasztó benyomódjon a csempe hátoldalának mintázatába.

Az építőanyag-kereskedésekben különböző vastagságú műanyag csempekereszteket lehet kapni, melyeket a csempék felrakása során kell betenni. Ezek célja az egyenletes szélességű fugák biztosítása lenne. A gyakorlatban azonban a csempekeresztek nem túl jól váltak be, mivel a csempék élhosszai egymástól kissé eltérnek és a csempék helyzetét ismételten szemmértékkel kell kiegyenlíteni. Ez azt jelenti, hogy időről időre egy lépéssel hátralépünk és pontosan megszemléljük a csempék helyzetét. Ha valamelyik nem áll jól, azt az első 10 percen belül még meg lehet igazítani.