Idén 24 település szociális intézménye újulhat meg

Kezek homokba rajzolt nap körül

Idén 24 település kapott a kormány által a költségvetésben elkülönített 400 millió forintnyi támogatásból.

Az ideiglenes működési engedéllyel rendelkezők az elsők

Berczik Ábel kifejtette: a pályázaton elsőbbséget élveznek azok a szociális intézmények, amelyeknek még csak ideiglenes működési engedélyük van, mert bizonyos jogszabályi feltételeknek nem felelnek meg. A támogatással így megteremthetők a végleges bejegyzéshez szükséges feltételek. Ezek közé tartozik például a létesítmények akadálymentesítése, a jogszabályban előírt minimális lakóhely megteremtése, egyéb kötelező helyiségek – orvosi szobák, egészségügyi helyiségek – kialakítása.

Felhasználható korszerűsítésre is

Emellett a forrás felhasználható az épületek elektromos hálózatának korszerűsítésére, fűtésmegújításra, korszerű infrastrukturális feltételek megteremtésére. A pályázaton elnyert összeg 10 százaléka egyéb eszközök beszerzésére is fordítható. A tavalyi évhez képest a keretösszeg változatlan, azonban idén az önkormányzatoknak vállalniuk kellett, hogy 10 évig fenntartják a korszerűsített létesítményeket. Minden esetben csatolni kellett a meglévő építési engedélyt, nem engedélyköteles felújítás esetén pedig a hivatalos tervezői nyilatkozatot – ismertette a helyettes államtitkár.

A támogatást 2017. december 31-ig kell felhasználni

Berczik Ábel továbbá elmondta: a pályázati kiírásban rögzítették azt is, hogy a támogatást 2017. december 31-ig kell felhasználni. 2018. február 28-ig minden nyertes önkormányzat köteles a magyar államkincstárnak részletes szakmai- és pénzügyi beszámolót benyújtani a pályázati pénz felhasználásáról.

MTI

Ajánlott tartalom