Izrael közel ötszáz telepeslakás építését hagyta jóvá

Izraeli telepeslakások, gettó

Az izraeli hatóságok jóváhagyták 463 lakás felépítését az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában – tájékoztatott szerdán a Háárec című izraeli újság honlapja.

Izraelieknek szánt új otthonok

Az izraelieknek szánt új otthonok közül 234 az Elkana nevű telepen egy idősotthonban épül fel, 31 a Bét Arije nevű telepen, 20 pedig a Givát Zeév nevű telepes városban. Emellett utólag hagytak jóvá 178, még a nyolcvanas években törvénytelenül felhúzott lakást Ofarimban, Rámalláhtól északra.

Augusztus elején a Háárec arról számolt be, hogy Hebron belsejében terveznek újabb otthonokat telepesek számára. Ezekről a tervekről az amerikai külügyminisztérium kijelentette, hogy „összeegyeztethetetlenek Izrael kétállami megoldásra törekvésével” a palesztin-izraeli viszály ügyében.

Egy héttel a hebroni bejelentés előtt Kelet-Jeruzsálem Ramot nevű lakónegyedében is jóváhagytak 56 újabb lakóegységet, de ezek nem terjednek túl a negyed eddigi határain, hanem annak belsejében használnak ki eddig beépítetlen területeket.

Nikolaj Mladenov, az ENSZ közel-keleti különmegbízottja ezen a héten elítélte Izraelt, mert nem vette figyelembe a közel-keleti kvartett – az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ – két hónappal ezelőtti felszólítását a ciszjordániai építkezések felfüggesztésére. Mladenov szavait az izraeli kormány szóvivője elutasította.

MTI

Ajánlott tartalom