Javult az üzleti hangulat Németországban és az euróövezetben

Eu zászló lobog a szélben

Németországban jelentősen, az euróövezetben pedig enyhén javult az üzleti hangulat áprilisban. A ZEW kedden közölte, hogy a megkérdezett német pénzügyi elemzők következő hat hónapra vonatkozó várakozásait mutató hangulatindex értéke 6,7 ponttal, 19,5 pontra emelkedett áprilisban, ami 2015 óta a legmagasabb érték. Szakértők 14,0 pontra számítottak a márciusi 12,8 pont után.  A németországi aktuális állapotot tükröző index értéke 2,8 ponttal, 80,1 pontra emelkedett, ami szintén meghaladja a 77,7 pontos várakozást.

Németország gazdasági helyzete meglehetősen erősnek bizonyult az első negyedévben

Az adatokat kommentálva Achim Wambach professzor, a ZEW elnöke rámutatott, hogy Németország gazdasági helyzete meglehetősen erősnek bizonyult az első negyedévben. Erről tanúskodnak az ipari termelés, az építőipar és a kiskereskedelem februári alakulását tükröző mutatók. Ráadásul a munkaerő iránti folyamatosan erős kereslet ösztönözte a fogyasztást. A pénzpiaci szakértők a kedvező fejlemények folytatódására számítanak. Az euróövezeti várakozásokat mutató ZEW-hangulatindex enyhén, 0,7 ponttal, 26,3 pontra emelkedett, szemben a romló hangulatot, 25,0 pontot valószínűsítő elemzői véleményekkel. Az aktuális üzleti környezet megítélése viszont jelentősen javult, a mutató értéke 4,1 ponttal 11,5 pontra ugrott, ami 2008 májusa óta a legjobb érték.

Achim Wambach professzor - ZEW

A német pénzügyi elemzők a márciusinál kedvezőbben ítélik meg Nagy-Britannia (+4,9 pont), Franciaország (+10,6 pont), Olaszország (+4,8 pont) és, Japán (+3,2 pont) kilátásait. Az Egyesült Államok esetében jelentősen, 6,2 ponttal 25,0 pontra romlott a hangulatindex. Az aktuális helyzet megítélésében csak Nagy-Britannia (-5,8 pont) teljesített rosszabbul.  Az elemzők többsége arra számít, hogy az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában emelkedik az infláció, az euróövezetben, Németországban, Franciaországban és Japánban viszont stagnál.