Jelentősen emelkedett augusztusban az építőipari termelés

Építőipar

Az építőipari termelés volumene 36,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist augusztusban. Az épületek építése 46,8, az egyéb építményeké 24,1 százalékkal emelkedett.

Elsősorban az ipari és raktárépületek…

Az épületek építésének növekedése augusztusban is elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben sportlétesítmények, oktatási és lakóépületek építésének eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés az alacsony bázis mellett az út-, vasút- és közműépítési munkák miatt bővült.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján augusztusban az építőipar termelése 9,8 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest. Az év első nyolc hónapjában az építőipari termelés volumene 27,9 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz mérten.

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 46,0 százalékkal emelkedett augusztusban, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 95,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 18,9 százalékkal. Az épületek közül elsősorban ipari épületekre, kisebb mértékben lakó- és szállodaépületekre kötöttek új szerződéseket. Az egyéb építmények esetében bekövetkezett növekedés vasútfejlesztésre, illetve közmű- és útépítésekre kötött szerződések eredménye.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállománya augusztus végén 89,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 22,2, az egyéb építményeké 134,6 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Forrás: MTI