Jövő tavasszal kezdődik a Dardanellákon átívelő híd építése

Boszporusz híd

2017. március 18-án kezdődik a Dardanellák tengerszoroson átívelő 1915. Canakkale nevű híd építése az Északnyugat-Törökországban található Gelibolu (Gallipoli) és Lapseki települések között.

2017 januárjáig várják a pályázatokat

A beszámoló szerint szeptember végén írják ki a kivitelezési tendert. A tárca 2017 januárjáig várja a pályázatokat. A híd rövidebb menetidőt biztosít majd az Európából az Égei- és a Földközi-tenger partvidékére irányuló áruszállítás számára. Így a forgalom elkerüli Isztambult. Az építmény továbbá a régió kereskedelmének és gazdaságának növekedése által a lakosság életszínvonalára is kedvező hatással lesz.

Az átjáró csak egy rövid szakaszát képezi annak a 352 kilométer hosszú úthálózatnak, amely a már részben elkészült autópályával kötné össze. Recep Tayyip Erdogan török elnök augusztus 26-án Isztambulban a Boszporusz-híd megnyitóünnepségén tartott beszédében emlékeztetett: hidat terveznek építeni a Dardanellák felett is.

Törökországban a közelmúltban számos világszínvonalú óriásprojekt készült el. Több még jelenleg is épül, köztük újabb hidak, alagutak, illetve repülőterek, az ország nagysebességű vasút-hálózata pedig folyamatosan bővül.

MTI