Kezdődnek a munkálatok a Kossuth téren

Kossuth tér

Wachsler Tamás közlése szerint szerdán kezdődnek a munkálatok az V. kerületi Kossuth Lajos téren lévő egykori MTESZ-székháznál. A Steindl Imre-program vezetője azt mondta, hogy a mintegy 700 millió forintba kerülő bontási munkálatok nagyjából hat hónapig tartanak.

Alagúton kötik össze az Országházzal

Az Országgyűlés Hivatala tavaly szeptemberben hirdetett nemzetközi építészeti ötletpályázatot a Kossuth tér egyetlen, a tér arculatába nem illő épülete, a metróállomás feletti irodaház új homlokzati kialakítására.
A Magyar Közlöny július 13-i számában jelent meg a kormányhatározat, amely szerint a Kossuth Lajos tér 6-8. szám alatti, 1972-ben épült volt MTESZ-székházat a térhez illeszkedő homlokzattal építik át az Országgyűlés új irodaházává, és alagúton összekötik az Országházzal.

A munkálatokra kiírt közbeszerzési eljárás nyertese a legalacsonyabb árat ajánló Market Zrt. lett. A 2-es metró épület alatti megállóját az utasok egyelőre zavartalanul használhatják, de a következő hónapokban számítani kell majd a Kossuth téri állomás ideiglenes lezárására – fűzte hozzá. Az Országházon belül számos olyan tér van, amelyet még helyre kell állítani.

Ezen munkálatok idejére el kell majd helyezni valahol azokat, akik az érintett irodákban dolgoznak. A Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) volt székházának bontására szerdán vonul ki a helyszínre a kivitelező cég. A Steindl Imre-program vezetője azt is elmondta, hogy az építési engedély dokumentációját kedden kapta meg. Annak áttanulmányozását, az arról való döntést követően kezdődhet a kiviteli tervezés. A kiviteli terv leadási határideje november 15. – ismertette.

Bár a Steindl Imre-programnak nem része, a kormánynak szándéka a Kossuth Lajos téren lévő régi kúriai épület felújítása, hogy az visszakapja eredeti funkcióját, s ide költözzenek a bírói csúcsszervek. Emellett a Földművelésügyi Minisztérium épülete is felújításra vár. A tér sarkán lévő társasház – amelynek legnagyobb tulajdonosa a Magyar Fejlesztési Bank – tetőidomának helyreállítása is tervek között szerepel.