Múzeumkert Budapest bokor fa és pad

Kihirdették a Múzeumkert-ötletpályázat eredményeit Budapesten

A Tér-Team Kft. harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan is átgondolt terve nyerte az első díjat a Múzeumkert-ötletpályázaton. Az eredményeket hétfőn hirdették ki a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A Múzeumkert-ötletpályázat célja

A Múzeumkert-ötletpályázat célja egy olyan zöld és családbarát park létrehozása, amely egyszerre felel meg a hagyományoknak és a 21. század elvárásainak. Ezt hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az eredményhirdetésen. Emlékeztetett arra, hogy 2010 óta számos fontos kulturális intézmény újult meg, így a Zeneakadémia, az Erkel Színház, a Pesti Vigadó épülete és a Várkert Bazár is.

Méltó állapotban várhassa a látogatókat

A miniszter hozzáfűzte: egy kultúrnemzet számára kulturális intézményeinek és azok környezetének állapota az önbecsülésnek is az értékmérője. Ezért fontos, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum kertje a 19. századi épített környezetbe simuló, a történeti angolparkot is megidéző, méltó állapotban várhassa a látogatókat.

Szeretnénk, ha a kertépítés a Palotanegyed megújításának csak a kezdete lenne – fogalmazott az eseményen Balog Zoltán. A Magyar Nemzeti Múzeum környezetét képező épületek hasznosításáról szólva hangsúlyozta azt is: a kormányzat célja megőrizni a Rádiózenekar komoly technikai és történelmi értékeket hordozó stúdióit is.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a nagyvárosi szimbolikus kertek fontosságáról beszélt. Kiemelte, hogy komoly társadalmi feszültségeket keltene, ha Firenzében a Pitti-palota mögötti Boboli-kertben, vagy a Buckingham-palotával szembeni St. James’s parkban hasonló állapotok uralkodnának, mint most a Múzeumkertben.

Kétmillió forinttal járó első díj

A Tér-Team Kft. a pályázat kétmillió forinttal járó első díját az indoklás szerint harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan is átgondolt, a pályázati kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseivel nyerte el. A 1,5 millió forintos második díjat a Pagony Kft. szerezte meg. A harmadik helyezett Stéhli Zoltán Imre terve lett, amelyet egymillió forinttal jutalmaztak. A szakmai zsűri emellett további három tervet, Almási Balázs, Fábián Zsófia Eszter és Lehotai Bence Gábor pályázatát javasolta megvételre a pályázat kiírójának.

A bírálóbizottság szakértője, Jámbor Imre tájépítész a pályázat szakmai tanulságait összegezve úgy fogalmazott, fontos szempont volt a beérkezett 12 terv elbírálásakor, hogy a pályaművek kellően átgondolt elképzeléseket fogalmazzanak meg az úgynevezett kertészház új funkcióval ellátását és a növényállomány megújítását illetően, valamint egy 20-30 éves kezelési tervet is tartalmazzanak, megjelölve a szükséges karbantartásokat és fejlesztéseket.

A zsűrinek szintén lényeges szempontja volt az elbíráláskor, hogy a pályázatok milyen megoldást kínáltak a Múzeumkert és a Pollack Mihály tér egybenyitására. Utóbbival kapcsolatban elmondta: a bizottság a jövőbeli rendezéshez javasolja, hogy a Pollack Mihály téren a mélygarázsokhoz vezető utat leszámítva teljesen szűnjön meg a gépkocsiforgalom. Az eredményhirdetésen részt vette Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Füleky Zsolt. A Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára, valamint Csorba László, a múzeum korábbi főigazgatója is, aki a pályamunkákat méltatva arról beszélt: a győztes terveken a Múzeumkert iránti szeretet érhető tetten.

Az ötletpályázat nyertes munkáinak elképzeléseit is felhasználó végleges terveket az Új Nemzeti Múzeum koncepcióval együtt Balog Zoltán 2017. január végéig terjeszti a kormány elé. Addig elkészül a faállomány újabb vizsgálata, valamint elindul a park régészeti felmérése is. A megújult Múzeumkert a tervek szerint 2017 végéig készül el.

Magyar Posta logó Previous post Új posta épül Pilisvörösváron 133 millió forintból
Iskola tanár diák jelentkezés Next post Több száz millió forintból újultak meg debreceni iskolák