Korszerű tetőszerkezeti és tetőfedő anyagok

Korszerű tetőszerkezeti és tetőfedő anyagok

Amióta házat épít az ember, azóta tetővel védi az épületet. Ez elsősorban az időjárás elleni védelmet szolgálja, hiszen a csapadék, a szél és az egyéb időjárási viszontagságok ellen főként ez az épületszerkezet nyújt védelmet.Ezen túlmenően azonban esztétikai szempontból is jelentős, hiszen ez az épületek “koronája”. Azt pedig, hogy végül is mi milyen formában kerül az egyes épületek tetejére, azt az építtető és az építész közösen döntik el.

Döntésüket természetesen számos körülmény, elsősorban az építtető anyagi háttere, igényessége, a tervező leleményessége határozzák meg. A tető ugyanis az épület fontos és formát adó része, amin nem célszerű spórolni, az ésszerű és szép konstrukciók kialakítására számtalan lehetőséget kínálnak a korszerű tetőfedő anyagok. A bőséges választékú anyagok között nehéz eligazodni, ezért nem árt tudni, hogy milyen korszerű anyagok közül is válogathatunk. E célt szolgálja az alábbi – teljesség igénye nélkül összeállított – ismertetésünk.

Előregyártott tetőszékek

Azt mindenki tudja, hogy a tetőhöz tetőszék kell, és erre kerül majd fel a tetőfedő anyag. A tetőszéknek ez okból olyan kialakításúnak kell lennie, hogy ideális alapot szolgáltasson a majdan ráerősítendő fedőanyagnak. A hagyományos tetőszékek alapanyaga a fa. Manapság a korszerű számítógépes tervezési programok alkalmazásával nemcsak egyszerű nyeregtetők készíthetők előregyártott faelemekből, hanem parabolaíves tetők, kúpos toronytetőszékek is megrendelhetők, méretre előregyártva. Az ilyen szerkezetekhez méretezett rögzítőelemek tartoznak. Szegezett, szeglemezes és csavarozott csomóponti kötésekkel egyaránt készítenek tetőszerkezeti elemeket, amelyek méretpontosak, s jelentősen megkönnyítik a tetőszerkezet helyszínen történő felépítését. Az ilyen tetőszékeket pl. A Rado.Ép korrekt statikai tervek alapján készíti el, a kiválasztott tetőfedő anyaghoz megfelelően. Az ilyen tetőszékelemek láng- és gombamentesítővel kezeltek, ezek a faanyagnak hosszú élettartamot biztosítanak, ami az ilyen épületszerkezeteknél alapvetően fontos. Munkájukat ÉMI minősítéssel végzik. Az ilyen szakcégek nemcsak a tetőszék legyártását, hanem többnyire szakszerű összeszerelését is vállalják, amivel időt, pénzt takaríthat meg az, aki él ezzel a lehetőséggel.

Könnyűszerkezetes épületek tetőszerkezeti elemeiként – ahol a tetőhajlás nem több mint 25 fok – használatosak az acél lemezből készült, “Z” szelvényű, könnyen rögzíthető (Metlap) szelemenrendszerek. A toldóelemes és ütköztetett változata 15, illetve 12 m-es fesztávolságig használható attól függően, hogy mekkora terhelés lesz rajta. Alkalmazható egyedülálló gerendaként és önálló tartórendszerként is. Fedésként acél, alumínium, vagy hullámlemez alkalmazható. Főként olyan épületeken célszerűek, ahol erős a szél szívó hatása. Az ehhez hasonló (Lindab) könnyű acél Z- és C- idomgerendák előnye a csekély önsúly és a nagy szilárdság. A korszerű tetőszékek kialakításához tehát ezeket a lehetőségeket is érdemes számba vennünk, de jól képzett szakember kell a végső megoldás kialakításához.

Természetes alapanyagú tetőfedések

Régebben előszeretettel alkalmazták tetők fedésére a természetes palát. Az ebből kialakított tetőburkolat különleges szépségű, tartós, a csapadékvizet jól elvezeti, kellően rugalmas, és könnyű súlya miatt nem igényel nagy teherbírású tetőszéket. Hátránya, hogy igényes felrakása miatt elég költséges, és aládeszkázást igényel. Újabban viszont reneszánszát éli e klasszikusnak mondható tetőfedő anyag, amely természetes színeivel ma már nemcsak a nevesebb középületek tetőin tűnik újból fel, az igényesebb magánépítkezők is egyre gyakrabban ezzel az anyaggal fedetik be házaik tetejét. Beszerzése sem okoz nehézséget, hiszen az építőanyag áruházak országszerte forgalmazzák a Galíciából származó, Balio fantázianevű természetes tetőfedő palát. Felrakása viszont szakavatott mesterembert igényel, mert e szép tetőfedő anyagot különféle módon; szabályos kettős-, szabvány azaz “francia”, szabályos vagy szabálytalan, ún. ó-német pikkelyfedéssel és ezek különféle változataival lehet felrakni. A tető “mintázatát” a különféle megközelítően szabályos négyzet, téglalap, rombusz alakú palalapok határozzák meg.

A cserépfedés világszerte ismert és kedvelt tetőfedő mód, és igen változatos formájú tetőburkolatok készítésére ad lehetőséget. Jól alkalmazható sík, kúpos, íves, közepes és meredek tetőhajlású tetőszerkezetek fedésére. A cserépfedés a lakóházak leggyakoribb fedésmódja.

Előnye, hogy az egyszerűbb tetőszerkezetek gyorsan befedhetők, olcsó és tartós, lebontás után újra felhasználható, az esetleg törött darabok könnyen cserélhetők, az összetett tetők fedése is könnyen megoldható. Fagyálló és nem gyúlékony. Ezzel szemben viszont felrakása elég munkaigényes, a héjszerkezet elég súlyos, megfelelően méretezett szaruzatot és sűrű tetőlécezést igényel, ami megdrágítja a fedést. Az eső beverése és a porhó ellen csak növelt átfedéssel lehet védekezni, ami tovább növeli a héjszerkezet súlyát és a költségeket.

A nálunk szokványosnak mondható hódfarkú, hornyolt, ikerfüles hornyolt, és sajtolt cserepek még ma is használatosak, ám ezeken kívül számos korszerűbb cseréppel bővült a választék. Az egyszerűség, a hagyományok őrzése és az esztétika jegyében a hazai gyártmányok is bővültek.

A közkedvelt tatai tetőcserepek választékát a csereszabatos hódfarkú és hornyolt cserepeken kívül a hegyes és körszeletvágású hornyolt, a gótikus vágású, továbbá a tatai zsindelyek teszik változatosabbá. A cserepekkel fedett tetők mintázata nagyon tetszetős, anyagszerkezetük miatt azonban átnedvesedhetnek, ezért a padlástér szellőztetéséről gondoskodni kell. Vízzáró fólia alkalmazása esetén pedig szellőző idomok beépítésére van szükség, mégpedig a tetősík felső harmadában.

A már klasszikusnak mondható hódfarkú tetőcserépnek sima felületű csornai változatával fedett tetejű épület még műemléki környezetben is jól mutat. A cserép piros színét az égetett anyag természetessége adja, szakszerűen felrakva kiválóan alkalmas ívek, hajlatok, köralapú tornyok fedésére is. Gyors és egyszerű a felrakása, fagyálló és komplett a termékcsalád, tehát a hozzávaló kiegészítőket sem nélkülözi. A hagyományos hornyolt egyenesvágású cserépen kívül ennek íves vágású csornai változatát is gyártják. Hornyos kiképzésével, valamint idomcserepeivel korrekt fedést biztosít. Igényesebb építészeti megoldások megvalósítását is lehetővé teszi, íves felületek fedésére viszont nem alkalmas.

A magas tetők fedésekor vízzáró tetőfedés kialakítása és a tető szellőztetése szükséges. Ez szellőztető cserepek felrakásával és az ereszen kialakított szellőző hézaggal biztosítható. A hódfarkú cserepek közkedveltségére utal az is, hogy számtalan más és elismerten neves tetőcserép gyártó cég is „repertoárján” tartja; pl. a német BDK Brandenburger és Berliner Biber modellnéven, amelyeket nálunk is forgalmaznak. A csabai, a Holland, és a Jamina tetőcserepek kialakításukban, anyagukban és egyéb jellegzetességeikben nagyon hasonlóak, kis önsúlyúak, ezért fatakarékos tetőszerkezet elegendő a felrakásukhoz. Különlegesen mély, kettős fej- és mély oldalhornyolásuk révén kiváló vízzáró burkolat készíthető belőlük, mégpedig igen egyszerűen. A lágy vonalvezetésű piros, sötétbarna és natúr színű (Tondach, Jamina, Csorna) tetőfedő cserepek időtállóak, színtartóak, és a fagynak is ellenállnak. Hasonlóan jó vízzáró képességű a Heiszterholz Standard 70-es tetőcserepe, amellyel ugyancsak nagyon szép tetők készíthetők.

A századvégi magas technológiai követelmények és az egyre jelentősebb igény az eredeti természetes anyagok iránt, számos új cserépforma megszületését eredményezte. A Sila gyár például kifejlesztette a portugál kúpos cserép különböző változatait, a kolostor cserepeket és a természetes pala kiváltására alkalmas cserépfajtákat. A portugál kúpos cserepek hétféle változatát gyártják, amelyek közül igazán nehéz a választás. Maga a forma lehetővé teszi, hogy a csapadékosabb, nagy hőingadozású kontinentális vagy alpesi éghajlati viszonyok között is tökéletes biztos fedést adó, esztétikus és egyben jellegzetes tetők készíthetők belőle. A különleges, a kézzel készített cserepekhez hasonló hatású kúpos cserepek pl. az antik cserép jellegzetességeit viselik magukon, és bármilyen homlokzattal párosítható tető kialakítását lehetővé teszik. Kolostor cserepeik hasonló jellegűek, az ezekből készült tetőburkolatok pedig korszerűségük ellenére is megejtően jellegzetesek. Adrogres kerámiájuk kimagasló, változó felületi struktúrájával a természetes palával azonos ismertetőjegyeket ad az ilyen tetőknek.

A betoncserepek térhódítása az előnyeikből adódóan érthető. Teljes termékrendszer mindegyik fajtából, nagy szilárdság, időtállóság, színtartóság és bő színválasztékuk; érthető e tetőfedő anyagoknak a közkedveltsége. A Bramac gyártmányok közül talán a nagy méretű Alpesi betoncserepet ismerik a legtöbben. Környezetbarát bevonata erőteljes, tartós, egyenletes; ennek pórustömítő hatása révén javult a cserép vízlepergető tulajdonsága. Elsősorban modern épületek fedésére alkalmas, de bármilyen stílusú épület tetőfedő anyagaként is használható. Lágy, hullámos – a kolostorfedésre emlékeztető – jellegzetes mintázatot ad az Alpesi plusz tetőcserepük, amelynek lekerekített formája elegáns tetőburkolatot képez a házakon. Újdonság az Alpesi classik tetőcserép, amely tradicionális formájával és további új, szürke és kék színeivel elébe megy az építészek igényeinek.

Régi cserépformát idéző a törtívű hullámvölgyekkel tagolt Pannon beton tetőcserép, de a klasszikusnak mondható Hódfarkú és téglány betoncserép is a tradicionális formákat követi. Érdekes változatosságot jelentenek az antracit, a sötétbarna és zöld színezésű cserepek, amelyeknek alkalmazásával megoldható az épületek teljes színharmóniája.

Lemezes fedőanyagok

E korszerű tetőfedő anyagokat főként a kis súlyuk és egyszerű felrakásuk miatt kedvelik az építtetők. Választékuk igen bőséges, a tetőburkolatok pedig a hagyományos cserépmintázatokat követőek. Ez érthető, hiszen a fedést adó lemezek formája a régi cserepek formáját követi. A tetőre erősítésük azonban esetenként a korszerűség érdekében – gyártmánytól függően – ezektől eltérő is lehet.

Természetesen a bőséges választék miatt sokan el is bizonytalanodnak, melyik az igazán jó. A kételyek eloszlatásához csupán annyiban segíthetünk, hogy minden építésügyi engedéllyel rendelkező termék jó, csupán az igényeknek megfelelő kiválasztása a gond. Ehhez viszont számos támogatást, információt kaphat az, aki tudatosan, előre informálódva építkezik.

Az anyag természetességével, gazdaságos és esztétikus tetők kialakítását teszik lehetővé az Eternova környezetbarát szálcement tetőfedő lemezei. Az új, korszerű eljárással készült lemezek a legszigorúbb követelményeknek is megfelelnek. Változatos módon, egyszeres- és kétszeres fedéssel is felrakhatók a téglalap, sarkított téglalap, rombusz, hódfarkú, sarkított négyzet, méhsejt és pikkely lemezek. Az Eternova tetőlemezek stílusosan illeszkednek minden tetőformához, így az elképzelések minden apró részlete tökéletesen megvalósítható. A szögezett kivitel miatt kimondottan viharálló, az elemek szoros egységet képeznek a fedélszerkezettel, és sokoldalú alkalmazhatóságuk miatt a harmonikus tetőkialakítások minden feltételének eleget tesznek bármilyen építészeti környezetben. Szerényebb igényű tetők kialakítására pedig alkalmazhatunk hullámlemezes fedést is.

A különféle tetőfedő anyagok között az utóbbi években igen kedvelté váltak a különféle bitumenes zsindelyek. Nem árt tudni, hogy ezeket a legerősebb európai szabványok alapján minősítik. Eszerint 1. osztályú minden olyan termék, amely megfelel az összes európai követelménynek, míg a 2. osztályba soroltak csak néhány európai éghajlati követelménynek felelnek meg. Az ilyen tetőfedéseknél a héjazat kis tömegéből adódóan csökkenthetők a tartószerkezetek keresztmetszeti méretei. Mivel a bitumenes zsindelyek hajlíthatók, bonyolultabb geometriájú, ívelt tetők kialakítására kiválóan alkalmasak. Felerősítésükhöz azonban deszkával fedett tetőfelületek szükségesek. Szín és formaválasztékuk miatt előnyösen illeszthetők az épületek környezetének elvárásaihoz. A magastetők részleteinek kialakítása (gerinc, tetővápa) más, költséges fémszegélyek idomok alkalmazásának mérsékelését is lehetővé teszi. Már csekély tetőhajlás esetén is használható, felrakása egyszerűen megoldható. A burkolóelemek öntapadó ragasztóréteggel ellátottak, szakszerűen, szegezetten felrakva teljesen vízzáró tetőburkolat képezhető belőlük. Számos, Európaszerte ismert, gyártó pl. a Bardoline, Isola, Iko, Tegola Candese, Katepal és a Villas bitumenes zsindelyei közül lehet választani. Illusztrálásként íme az Isola zsindelyek felrakásának néhány lényegesebb mozzanata.

A 80-150 mm szélességű, 24 mm vastag deszkázatra üvegfátyol betétes bitumenes fedéllemezt kell szegelni. Nútolt, gyalult deszka, vagy építőlemezes fedés esetén ez elhagyható. Az átfedések 80 mm szélesek és eltolt osztásúak legyenek. A zsindelyeket négy széles fejű szeggel, vagy sarkos kacsokkal kell rögzíteni az alsó, ragasztási mezőkben. A második sor lefektetése után a tető közepén, a kijelölt résztől jobbra és balra kell folytatni a tető befedését. A zsindelyek pontos egymás mellé fektetését megkönnyítik a horonyillesztések. A hajlatok lefedéséhez Isola Mestertekk vápatakaró-lemez szükséges, a hajlat vonalához igazodóan levágott zsindelyeket pedig tömítőmasszával kell leragasztani. A gerinc fedésére külön elemek valók, amelyek kettős fedést tesznek lehetővé, és az átfedések alatt nagy fejű szegekkel rögzítettek. Ha nagyobb felületű tetők fedése nem is, kisebb építmények tetőburkolása, az előbbinél részletesebb gyári fektetési útmutatók alapján is elvégezhető.

A bitumenes zsindelyeken kívül tetők fedésére igen jól beváltak a Guttanit és Ondulinebitumenes hullámlemezek is. Ezek a legolcsóbb tetőfedő anyagok, amelyek azonban a legkülönfélébb, szélsőséges időjárási viszonyok között is megállják a helyüket. A többrétegű bitumeneslemezek sűrű hullámaik miatt rendkívül rugalmasak. Kis térfogatsúlyuk és rugalmasságuk miatt tetőfelújításokhoz is kiválóan használhatók. Törés és berepedés mentesen darabolhatók, szegezhetők, ezért egy olajozott fűrész, kalapács segítségével kisebb épületek befedése hullámlemezekkel akár házilagosan is kivitelezhető.

Tetők a tetőn

A régi épületek tetőfelújítása a régi héjazat elbontása miatt költséges. Kedvező esetekben viszont, ha a tetőszerkezet ép, és csak a fedését kell kicserélni, ez a régi héjalás meghagyása mellett is elvégezhető. Ilyen esetekben – előzetes műszaki vizsgálat után – a régi fedőanyag fölé erősített új lécvázra kerülnek az új tetőfedő lemezek. Az ilyen jellegű tetőfelújítások előnye, hogy elmaradnak a bontási munkálatok, nincs építési hulladék, a felújítás alatt az épület rendeltetésszerűen használható, és nem ázik be. Az viszont tény, hogy e célra csak könnyű tetőfedő anyag használható, pl. az Eternova sík- és hullámlemezei, a Gutanit és az Onduline hullámlemezek, az Ondusteel könnyű cserépmintázatú acél tetőfedő lemeze és a Lindab Topline cserepes lemezei. A tető hő- és páratechnikai tulajdonságai is jelentősen javíthatók, ha a régi héjalás és az új tetőfedő anyag közé párazáró és hőszigetelő réteg kerül beépítésre. A korszerű újrafedési rendszerek alkalmazásával erre is lehetőség van.

Fémlemezes tetőfedések

A korszerű gyártási technológiák lehetővé tették, hogy a fém tetőfedő anyagok is újból előtérbe kerüljenek. Különleges tartósságukat a kiváló minőségű acéllemez és a különféle speciális bevonatok biztosítják. Mivel könnyű fedőanyagok, ennek megfelelően nem igényelnek nagy terhelhetőségű tetőszerkezetet sem. Felerősítésük a lemezek speciális kiképzése miatt gyorsan és könnyen elvégezhető. A Lindab Topline tűzihorganyzott acélmagját rugalmas plastisol bevonat védi a rozsda és az elszíneződések ellen, ez egyúttal olyan sima felületet ad a tetőnek, hogy az algát és a mohát az eső könnyen eltávolítja. Ez a tetőfedő anyag tökéletesen vízzáró, ugyanakkor jellegzetes külsőt ad az egész épületnek azáltal, hogy tetőfelülete sima és a gyártott 16 szín bármelyikében pompázhat. Az Ondusteel cserépmintázatú tetőfedő lemeze mindkét oldalán termikus cink és epoxi réteggel bevont acéllemez, külső felületét viszont akrilgyantába ágyazott természetes kőzúzalék borítja, amelyet ugyancsak akrilréteg borít, így a legszélsőségesebb időjárási hatásoknak is ellenáll. Teljes rendszerű, így formaképzési lehetősége szinte korlátlan. A VM Zinc tetőfedések közül igen figyelemreméltó a kiselemes Adeka tetőfedő rendszer, amelyet előpatinázott, rögzítőfülekkel ellátott Quartz-Zinc elemek alkotnak és gyorsan felrakható, tartósan vízzáró tetőburkolatot ad. A Dexter viszont kielégíti a bádogosnak azt az igényét, hogy speciális gépek nélkül könnyű és gyors szerelhetőséget biztosítson és a helyszíni munkát leegyszerűsítse. E célt a lemezek hosszanti oldalán képzett egymásba akasztható szegélyekés a rövidebb oldalakon felül visszahajlításba akasztott rögzítőfül szolgálja. Ez egy professzionális, de egyszerű rendszer, amely folyamatos deszkaaljzatot igényel, és tökéletes megoldást biztosít a kis és közepes méretű sík tetőkre.

Az épületek fedésében új megoldást hozott a Wekman cserepes lemez, amely 0,5 mm vastag tűzihorganyzott acéllemez, amelyet négy rétegű poliészter-, illetve plastiosol bevonat véd az időjárás és a napsütés ellen, s egyben garantálja a színtartóságot és a cserepeslemez élettartamát. Ezzel az anyaggal akár egy hosszban is lefedhetők a tetők, hiszen a táblák hossza 6,5 m, szélességük 1050-1125 mm közötti, a három hullámformától függően. Előnye a táblák kis önsúlya, gyors szerelhetősége, ami még házilag is megoldható a kiegészítők megfelelő használatával.

A bemutatott tetőfedő anyagok jobb és alaposabb megismeréséhez a gyártmányok alkalmazástechnikai útmutatóit kell áttanulmányozni; ezek ismerete és szakértői vélemény nélkül nehéz a célnak leginkább megfelelő, ideális tetőfedő anyag kiválasztása. A lényeg ugyanis a részletekben van, esetenként egy gazdaságosnak tűnő tetőfedőanyag a látszólagos olcsósága ellenére is sokkal többe kerülhet, mint azt kiszámoltuk, hiszen a járulékos költségek néha jelentős kiadásokat eredményezhetnek. Ez pedig csak hozzáértő szakember segítségével kerülhető el. Következő ismertetésünkben a tetőkiegészítők és esőcsatornák választékát mutatjuk be.

Forrás: www.ezermester2000.hu

Ajánlott tartalom