Májusban kezdik az M25-ös autóút építését

útépítés

Májusban megkezdődik az M25-ös autóút építése. A több ütemben épülő autóút 2020 elejére készül el, és ezáltal Eger is bekapcsolódik a gyorsforgalmi úthálózatba. Az uniós és hazai források felhasználásával megvalósuló beruházás során 19 kilométernyi új nyomvonalú 2×2 sávos út épül. Az új út közvetlen csatlakozással az M3-as sztrádához, különszintű csomópontokkal és egy új szakasszal, Andornaktálya elkerülő útjával készül el. Az érintett települések ezáltal mentesülnek a naponta áthaladó forgalom zajától, a környezeti ártalmaktól és a tranzit forgalom okozta balesetveszélytől is.
Az andornaktályai elkerülő út…

…kivitelezése, valamint a 252-es számú főút rekonstrukciója májusban megkezdődhet, ennek az ütemnek a kivitelezése nettó 5,4 milliárd forintba kerül. A napokban megjelent kormányhatározat a korábbi – kizárólag az előkészítési feladatokat tartalmazó – uniós támogatás forrását bővítette ki az M25-ös északi ütemének és az andornaktályai elkerülő útnak, valamint a 252-es számú főút rekonstrukciójának kivitelezési költségével 13,6 milliárd forintra.

Az előkészítés 4,6 milliárd forint értékben többek között a tervezést, az engedélyeztetést, a területszerzést és a régészeti feltárásokat tartalmazta az M25-ös autóút teljes nyomvonalán.  A 4 kilométer hosszú északi ütem kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárás folyamatban van a NIF Zrt.-nél. Eredményes eljárás esetén nyáron ott is megindul az építkezés. A befejező, 15 kilométer hosszú déli ütemre vonatkozó kiviteli közbeszerzési eljárás várhatóan májusban jelenhet meg – ismertette az igazgató.