Megépült Európa első sörszökőkútját Szlovéniában

Sör szökőkút

Megnyitották Európa első sörszökőkútját, a Zöld Aranyat a szlovéniai Zalec városában. Janko Kos polgármester ezzel az új látványossággal akarja fellendíteni a komlóültetvényeiről ismert kis szlovén település turizmusát.

Néhány éve pattant ki az ötlet

A sörszökőkút ötletét néhány évvel ezelőtt helyi vállalkozók vetették fel.

„Nem ingyen sörről van szó, amelyből kényük kedvükre fogyaszthatnak az idelátogatók” – mondta a polgármester. Kifejtette, hogy hat euróért mindenki kap egy mikrochippel ellátott poharat, amelybe öt különböző csapból egy-egy deci sört csapolhat magának.

„Nem az a cél, hogy az emberek berúgjanak, a kulturált sörfogyasztást szeretnénk népszerűsíteni” – hangsúlyozta.

A városka polgármestere úgy értékelte: a külföldi látogatók érdeklődése hihetetlenül nagy. Elképzelése szerint a turisták a jövőben özönleni fognak a különleges látványossághoz. A szökőkút építésére 170 ezer eurót (52,8 millió forintot) költött az önkormányzat. De ennél jóval többet, 180 ezer eurót (57,7 millió forint) magánadományokból gyűjtöttek össze. A polgármester szerint még soha nem volt ekkora támogatottsága egyetlen projektnek sem a városban. A kivitelezést 95 vállalat és 58 magánszemély támogatta.

Az önkormányzati képviselők egy része korábban megpróbálta ugyan leszavaztatni a projektet, mondván, hogy a polgármester elherdálja a pénzt, de nem jártak sikerrel – írták a lapok.