Megkezdődött a Jaguár új gyárának építése Nyitrán

Jaguár

Az ünnepélyes alapkőletétellel megkezdődött kedden a Jaguar Land Rover 2018-ban megnyíló új szlovákiai gyárának építése Nyitrán. A brit autómárka Nyitrán építendő gyáráról szóló beruházási szerződést tavaly decemberben Pozsonyban írták alá. 

1,1 milliárd fontos beruházás

Az 1,1 milliárd fontos beruházásból megépülő nyitrai üzem már a negyedik Szlovákiában működő autógyár lesz, a pozsonyi VW, a nagyszombati PSA és a zsolnai Kia után. A beruházásban a szlovák kormány 130 millió euró értékű állami támogatással – kedvezmények nyújtása és ingatlan átruházás formájában – vesz részt.

Az új gyárnak köszönhetően 2800 munkahely létesül. Ezekre már most jelentős a túljelentkezés, a betöltendő állásokra már eddig több mint negyven ezren jelentkeztek. Ezzel összefüggésben az ünnepélyes alapkőletétel során Alexander Wortberg, a vállalat operatív igazgatója azt mondta: leendő első dolgozóikat már 2017 és 2018 fordulóján alkalmazásba veszik. A gyártás a tervek szerint 2018 második félévében indulhat be.

Utóbbi adatot az alapkőletételen ugyancsak résztvevő Robert Fico szlovák kormányfő úgy pontosította. Bízik benne, hogy az új üzem gyártósorairól legkésőbb 2018. szeptember 12. körül legördülhet az első ott gyártott gépkocsi.

Az üzemben, amely a brit autómárka első kontinentális üzeme lesz. A tervek szerint már az első gyártási évben 150 ezer gépkocsi készül majd el. Alexander Wortberg ezzel összefüggésben rámutatott: a gyárat, amely a vállalat egyik legmodernebb üzeme lesz. Úgy tervezték, hogy a későbbiekben megduplázhassa kezdeti gyártókapacitását.
Egy ilyen gyártási eredmény mellett a Szlovákiában készülő gépkocsik száma jelentősen túllépheti a jelenleg a gyártáskapacitás határának tartott évi egymilliót, amelyet a jelenleg működő három autógyár már tavaly elért.