Megtörtént a fordulat a lakáspiacon

lakáspiac

Megtörtént a fordulat a lakáspiacon, közel 10 ezer új lakás épült, és az építési engedélyekre vonatkozó adatok szerint ez a dinamikus növekedés folytatódik az idén is – mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken azt közölte, hogy tavaly 9994 új lakás épült, 31 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakások építésére vonatkozó egyszerű bejelentések együttes száma 31 559 volt, ami több mint két és félszerese a 2015-ösnek.

Balogh László elmondta: a gazdasági növekedéssel, a magas foglalkoztatással, a reáljövedelmek növekedésével a családok beruházási, lakásépítési kedve erőteljesen nőtt. A fordulathoz hozzájárult a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bevezetése. Az alacsony kamatkörnyezet pedig a hitelfelvételt is segítette – fejtette ki.

Balogh László szerint tavaly a GDP 0,2 százalékát adta a lakásépítés, 2017-ben ez ennél jelentősebb arányban támogatja majd a GDP növekedését. A lakáspiaci élénkülésben nincs eltérés az egyes településtípusok között, a fővárosi, megyei jogú városi, és egyéb kategóriákban egyaránt emelkedtek a lakásépítések. A GKI felmérése szerint ez alapján elmondható, hogy Magyarországon utoljára a válság előtt volt ilyen magas a lakásépítési vagy vásárlási szándék – tette hozzá.

MTI