Megújul a kaposvári Rákóczi Stadion

Rákóczi Stadion Kaposvár

Jövő év tavaszára megújul a kaposvári Rákóczi Stadion. A mintegy félmilliárd forintos beruházásról szóló szerződést a város és a kivitelező konzorcium képviselői szerdán írták alá. A rekonstrukcióval a Rákóczi Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia által üzemeltetett, hétezer szurkolót befogadó stadion szebb és komfortosabb lesz.

Állami forrásból újul meg a Rákóczi Stadion

Az állami forrásból finanszírozott munkálatok keretében befedik a két hosszanti oldali lelátót, korszerűsítik a világítást. Ezenfelül felújítják az öltözőket, a vizesblokkokat, az irodákat. Megteremtik annak a lehetőségét, hogy a fűtést környezetbarát módon, a közeli cukorgyárból érkező biogáz felhasználásával oldják meg. A kivitelezés ellenére az NB III-ban szereplő Kaposvári Rákóczi FC labdarúgócsapata továbbra is az otthonában játszhatja hazai mérkőzéseit.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a stadion felújítása az első állomása azon várostörténeti jelentőségű beruházás-sorozatnak. Három év alatt több tízmilliárd forintot fordíthat Kaposvár ezekre a felújításokra. A politikus a sportcélú fejlesztésekről szólva kitért rá, hogy a somogyi megyeszékhelyen a közelmúltban cselgáncscsarnok, kosárlabdapályák, futófolyosó épül. Tervezik egy 50 méteres új uszoda és egyebek mellett birkózócsarnok építését is azzal a céllal, hogy a következő nemzedékek egészségesebbek legyenek.
A polgármester a felújítás előtt álló stadionról szólva felidézte, hogy annak pályáját 1925 nyarán, a cukorgyár által rendelkezésre bocsátott területen alakították ki. Két évvel a kaposvári Rákóczi Sport Club alapítását követően.

Először 1975-ben építették át

A stadiont először 1975-ben építették át, a következő, mai állapotot tükröző rekonstrukcióra 2004-ben került sor.  Kitért rá, ebben a létesítményben egykor pályára lépett az Aranycsapat több játékosa. Magyarország olimpiai labdarúgó válogatottja 2001 tavaszán itt győzte le Olaszország együttesét, 2007-ben itt bíráskodott először magyar élvonalbeli férfi labdarúgó mérkőzésen női játékvezető. 2009-ben itt dőlt meg az együtt, egyhelyben való dekázás világrekordja, amikor az előírt időn át 792-en tartották levegőben a labdát.

A helyi labdarúgó szakosztály csapata először 1975-ben jutott fel a bajnokság élvonalába, legjobb eredménye a 2008-ban elért 6. hely volt – jegyezte meg Szita Károly.

MTI

Ajánlott tartalom