Megújul a szombathelyi Savaria Múzeum

Savaria Múzeum felújítás közben

Megkezdődött a szombathelyi Savaria Múzeum külső felújítása. Az épület homlokzatát teszik rendbe, kicserélik a nyílászárókat és a múzeumkert is megújul a 365 millió forintos kormányzati támogatásból.

A munkálatok október végéig tartanak

Tájékoztatása szerint a munkálatok október végéig tartanak, novemberben a Szent Márton ünnepségsorozat részeként már egy nagyszabású, a keresztény szimbólumokkal foglalkozó kiállítás megnyitását tervezik. A múzeumi felújítás a Modern Városok program fejlesztéseinek sorában valósul meg.

Zárható közkert is épülhet

A múzeumigazgató szólt arról, hogy az utóbbi években különböző pályázati források felhasználásával nagyobbrészt sikerült megújítani a múzeum kiállítótereit is. Csapláros Andrea elmondta: a most indult külső felújítás a múzeumkertre is kiterjed. A jövőben zárható közkertként a belváros zöldterületeit gazdagítja. A kert megújítása során megóvják az idős fákat, de átláthatóvá, kertészetileg jobban kezelhetővé teszik a területet. Új padokat, szemétgyűjtőket és kerékpártárolót helyeznek ki. Hozzáfűzte: eredeti szépségében állítják majd helyre a múzeum kerítését is, amelynek mára csupán egyetlen eleme maradt meg épségben, de ez elegendő ahhoz, hogy a szakemberek rekonstruálni tudják azt.

A Savaria Múzeum klasszicista stílusú épülete a 19-20. század fordulóján eredetileg kultúrpalotának épült, a városlakók adományaiból.

MTI