Mitől lehet egy Porotherm okostégla?

A Porotherm okostégla olyan új fejlesztésű termék, mely hőszigetelő képessége 40-50%-kal jobb, mint az ugyanolyan falvastagságban kapható hagyományos, nút-féderes falazóelemeké. A Wienerberger okostéglái két termékcsoportból állnak. A Thermo téglák esetében a csúcskategóriás hőszigetelő képességet a tégla üregeibe töltött kőzetgyapot szigetelő anyag biztosítja. A Klíma termékcsalád kiváló hőszigetelő tulajdonságát új üregkép kialakításával értük el. A tégla – méretétől függően – másfél-kétszer annyi üregsort tartalmaz, mint a hagyományos termékek. Így a szerkezeten át távozó hőnek 45-130%- kal több utat kell megtennie.

Porotherm okostégla

 

* Az ENERGETIKAI BESOROLÁS tégláinkra bevezetett jelölésünk, amely a vásárló eligazodását segíti tégláink különböző hőszigetelő képessége között. A Porotherm okostéglák hőszigetelő képessége 40-50 %-kal jobb, mint a hagyományos nútféderes tégláké.
Különbség

Mi az U érték és hogyan kapcsolódik az okostéglához?

Az U érték egy mérőszám, mely megmutatja az épületszerkezet – falazat, ablak – hőszigetelő képességét. Minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb a szerkezet hőszigetelő képessége. Ha téglaválasztás előtt állunk, érdemes a termék ára mellett az U értékét is fi gyelembe venni, és a termékeket ez alapján összehasonlítani. A Porotherm okostéglákat U értékük alapján energetikai osztályokba soroltuk, ez megkönnyíti a termékek összehasonlítását.

Az okostéglák U értéke 40-60 %-kal jobb, mint az ugyanolyan falvastagságban kapható, hagyományos nútféderes tégláké. Hagyományos téglákkal az okostéglák csak úgy hasonlíthatóak össze, ha azonos U értékű falazatokat vizsgálunk, tehát a hagyományos nútféderes téglákhoz a szükséges kiegészítő hőszigetelés árát is hozzászámoljuk. Az új hőszigetelő téglákkal akár azonnali költségmegtakarítás érhető el, mivel kevesebb hőszigeteléssel ugyanolyan jó U értékkel rendelkeznek, mint a nútféderes termékek vastagabb hőszigetelés alkalmazásával.

Miért fontos a megfelelő téglaválasztás?

Amikor téglaválasztás előtt állunk, gyakran nem is tudatosul bennünk, milyen fontos döntést kell meghoznunk. A tégla nem csak egy a sok-sok építőanyag közül, hanem energetikai szempontból kulcsfontosságú, hiszen télen házunk falán a fűtési energia kb. 30%-a veszik el. Emellett a falszerkezet hőszigetelő képességének minimum felét a tégla adja, tehát a hőszigetelés 50-100%-át a tégla biztosítja!

Látjuk tehát, hogy a tégla az energiahatékonyság fontos része, ezenkívül alapvetően meghatározza, hogyan érezzük majd magunkat leendő otthonunkban. Nem mindegy tehát, hogy milyen téglát választunk új családi házunk építésekor, hiszen a falat később már nem lehet kicserélni.