Betont nádból? Ez meg mi…

Nádas egy tóparton

Több éves fejtörés után meghökkentő találmánnyal állt elő az Újvidéki Egyetem Építészeti Karának egyik végzős diákja. Természetes anyagból, a nádból egy olcsó, és egyben környezetkímélő betont állított elő. Ez a nádbeton. Hogy hogyan? – az is érdekes.

A nádbeton kidolgozása

Bojan Bjelajac elmondta: „Olyan épületanyagot akartam előállítani, amely elsősorban környezetkímélő, az embereknek egészséges lakásfeltételeket nyújt, és a belőle készült épület fűtéséhez kevesebb energiára van szükség, tehát egyben jó szigetelőanyag is.” A jövő téglájának kidolgozása nem volt egyszerű. Először is le kellett darálni a nádszálakat, majd hosszas kísérletezéssel meg kellett állapítani, hogy a nád milyen arányban legyen a többi összetevevővel, a vízzel és a cementtel. A falazásra készített blokkok szemcsésebbek, míg az üvegtartó szerkezet anyaga a vékony fala miatt sűrűbb. Ennek kiöntésére egyedi vibrációs prést is konstruált a fiatal feltaláló.

A nádbeton tulajdonságai

Bármennyire furcsán hangzik is, de a nádbeton tűzálló, és ilyen szempontból teljes mértékben megfelel a hazai és a nemzetközi szabványoknak, ugyanakkor ellenálló a különböző élő organizmusokkal szemben is, így nem kell toxikus védőszerekkel kezelni. Bár 60%-kal könnyebb a hagyományos betonnál, nyomásszilárdsága és teherbírása nagy. A már szabadalmazott találmányt feltalálója a becsei újítások kiállításán mutatta be először, a makói Idea elnevezésű rendezvényen pedig második díjat nyert.