Szigetelés szakszerű kivitelezés közben

Szigetelés szakszerűen. Hogyan készül a homlokzatom?

Szigetelés szakértő mondja el, hogyan kell a homlokzati kőzetgyapot hőszigetelést profin feltenni a házra. Ha ön is hőszigetelés előtt áll, érdemes megnézni a videót, hiszen, ha kellő információt szerez a témában akkor nem tudják megvezetni önt a nem elhívatott szakemberek. Szigetelés szakszerűen, hogy ne érje meglepetés.

Homlokzati szigetelés szakszerűen –  műszaki megoldások

A homlokzatok hőszigetelésére alkalmazott leggyakoribb megoldás az úgynevezett kontakt rendszer. Ennek jellemzője, hogy a hőszigetelő anyagot ragasztással, mechanikai rögzítőelemmel (dübellel) vagy ezek kombinációival közvetlenül a falfelületre vagy egyéb tartószerkezetre rögzítik. A szigetelőanyag felületére ezt követően üvegháló erősítésű ágyazóhabarcs (alapréteg), majd a záróréteg kerül. A fogadófelület lehet akár régi (pl. vakolt tégla, panel), akár új falszerkezet, amelyek hőátbocsátási tényezője kiegészítő hőszigetelő réteg nélkül nem felel meg az érvényben lévő előírásoknak.

A laza, feltáskásodott vakolatrészeket el kell távolítani

Régi felületeket a hőszigetelés megkezdése előtt portalanítani, tisztítani kell, hogy ragasztóhabarcs tapadása megfelelő legyen. A laza, feltáskásodott vakolatrészeket el kell távolítani. Az ezt követően felhordott új vakolatréteggel megfelelő síkpontosságú és teherbíró képességű felület alakítható ki. A megfelelő légtömörség elérése céljából a sima, egyenletes felületű, tehát a kontakt rendszer fogadására elvileg alkalmas új (pl. nútféderes üreges falazóblokk) falszerkezeteket is vakolni kell.

Betonfelületekről el kell távolítani a tapadást csökkentő zsaluleválasztó szert. Az ásványgyapot tábláknak megfelelő nyomó- és húzószilárdsággal kell bírniuk, hogy a használat közben fellépő igénybevételeknek ellenálljanak.

Az ásványgyapot táblák előnye

Az ásványgyapot táblákat úgynevezett perem-pont módszerrel ragasztják a falfelületre, olyan módon, hogy a ragasztóréteg a táblák felületének legalább 40%-át befedje. Az ásványgyapot táblák előnye, hogy szálas szerkezetük miatt nem akadályozzák a levegő és a pára mozgását. A lazább, szálas szerkezet miatt az ásványgyapot ragasztását az úgynevezett kérgesítés előzik meg. Ennek során a ragasztóanyagot belesimítják a felületbe, így erős, tapadóképes réteget hoznak létre. Erre kerül a kerület mentén és a tábla közepén a ragasztó, szigetelés szakszerűen, csak így készíthető.

Az FKD N típusú ásványgyapot egy vagy kétoldalas gyári bevonattal készül, így ez a munkafolyamat elhagyható, ami idő- és anyagmegtakarítást is eredményez. A ragasztó megszilárdulása után – a tulajdonságaitól függően kb. 24 óra múlva – helyezhető el a dübel, mint kiegészítő mechanikai rögzítőelem. A dübel teljes hossza a hőszigetelő anyag vastagságától és a rögzítési mélységtől függ.

Az utóbbit a falfelület anyaga, szerkezete, illetve a dübel típusa határozza meg. A dübelek széles választékban készülnek. Ma már hőhídmentes kivitel is választható, amely megakadályozza a felület foltosodását. Ilyen pl. a homogén szerkezetű táblákhoz készülő süllyesztett típus, amelyre elhelyezése után a dübeltest okozta hőhidat megszüntető ásványgyapot korong kerül.

A repedésmentesség, ütésállóság, átszúródás elleni védelem javítására a hőszigetelésre kerülő ágyazórétegbe erősítőréteget (üveghálót) helyeznek. Ahhoz, hogy a homlokzati szigetelés szakszerűen készüljön el, ennek lúgálló kivitelűnek kell lennie, hogy a vakolat lúgos kémhatása ne károsíthassa. Megfelelő fajlagos tömege révén megakadályozható a felület repedezése.

A záró (fedő) réteg lehet simított, kapart stb. kivitelű. A színválasztás fokozott figyelmet igényel. A vakolatgyártók általában világosabb szín választását javasolják, mivel a sötét színek nagyobb igénybevételt (hőterhelést, hőmozgást, ezzel fokozott repedésveszélyt jelentenek a hőszigetelő rendszerre. Az ásványgyapot szálas szerkezete miatt nem vízálló, emiatt lábazat szigetelésére, nedvességgel érintkező falfelületekre nem használható. Ilyen épületrészekre más anyag – XPS, formahabosított EPS, habüveg – használható.

Szigetelés szakszerűen

 

Rétegrend:

  1. Teherhordó falszerkezet (égetett agyagból készült falazóanyag esetén vakolattal ellátva)
  2.  Méretezett vastagságú, ragasztással rögzített kőzetgyapot tábla, kiegészítő mechanikai rögzítőelemmel (dübelezéssel)
  3. Ágyazóréteg, üvegháló erősítéssel
  4. Fedőréteg

 

Vakolat javítása egy munkással Previous post Csodavakolat az LB-Knauftól! A légkondi halála?
Tetőfedés tetőcserépóés tetőfólia Next post Tetőfólia – Hogyan válasszunk tetőfóliát