Több száz millió forintból újultak meg debreceni iskolák

Iskola tanár diák jelentkezés

Több száz millió forintot költhetett a nyári szünetben iskolák felújítására a debreceni önkormányzat – tájékoztatta Hajnal János, a Debreceni Intézményműködtető Központ igazgatója az MTI-t.

136 millió forint külföldi támogatás

Elmondta: a város két oktatási intézményében végeztek jelentősebb fejlesztést a nyáron.  Az Ady Endre Gimnázium energetikai korszerűsítése csaknem 164 millió forintba került. A rekonstrukcióhoz az Európai Gazdasági Térség (EGT) – az EU-tagállamok mellett Izland, Norvégia és Liechtenstein – vissza nem térítendő támogatásként mintegy 136 millió forintot adott.

Szintén teljes körű energetikai felújítást végeztek a szakemberek a Hatvani István Általános Iskolában. A 225 millió forintos beruházáshoz az EGT 137 millió forint támogatást nyújtott. A két intézmény a többi között külső hőszigetelést kapott. Korszerűsítették a fűtési és világítási rendszereket, a villamosenergia-ellátás fejlesztésének részeként pedig napelemeket szereltek fel.

Önkormányzati forrásból további több mint 190 millió forintot fordítottak a város általános iskoláinak és középfokú oktatási intézményeinek felújítására. Munkálatokat 44 intézményi telephelyen végeztek. Kicserélték például a korszerűtlen nyílászárókat, vizesblokkokat, térburkolatokat, aszfaltozott sportpályákat újítottak fel. Tantermeket festettek ki, tetőket szigeteltek, és ahol szükséges volt, ott az épületszerkezeti és gépészeti rendszerek karbantartását is elvégezték.

A forrás egy részéből padokat, játékokat vásároltak, több helyen pedig kerékpártárolókat alakítottak ki.

MTI