Még többen igényelhetik a CSOK-ot

CSOK

A családi otthonteremtési támogatási kedvezményről szóló kormányrendelet módosítása szerint még többen igényelhetik a CSOK-ot. Lehetséges, illetve könnyebb lesz a CSOK igénylése mostantól már a 25 évesnél nem idősebb és a sajátos nevelést igénylő gyermeket nevelőknek, a terhesség elején járóknak, az árvákat nevelő gyámoknak, a hivatásuk miatt szolgálati lakásban élőknek, az új építésű társasházi, illetve ikerlakást vásárlóknak.

Bővül a CSOK-ra jogosultak köre

Ugyanakkor tovább bővül a csokra jogosultak köre a családos lelkészekkel, illetve a lakóhelyüktől eltérő szolgálati áthelyezésben érintettekkel is.  A foglalkozásuk, hivatásuk ellátása érdekében szolgálati lakásra kötelezett személyek ugyanis felmentést kapnak az alól, hogy a támogatásból megvásárolt vagy felépített lakóingatlanban 10 éven keresztül életvitelszerűen kell lakniuk.

Könnyítés az is, hogy mostantól akár még tervezés, illetve építés alatt álló lakást is meg lehet vásárolni CSOK-kal. Azok a családok, amelyeket eddig az osztatlan közös tulajdon miatt korábban elutasítottak a bankok, és nem kapták meg a CSOK-ot, azok az új szabályok alapján megkaphatják, ehhez azonban újbóli kérelem benyújtása szükséges.

Idén júliusig már több mint 14 ezer család CSOK-kérelmét fogadták be a bankok 38 milliárd forint értékben.  A CSOK hatására egyre többen vásárolnak vagy építenek új otthont, és nő az előre vállalt gyerekek aránya. Minden harmadik támogatást ilyen család vesz igénybe. Jövőre a kormány 211 milliárd forintot fordít az otthonteremtési programra.