Újabb szakaszokon fejlesztik a 21-es számú főutat

út felezővonal

A kormány által is nevesített, kiemelt projektek között 56 milliárd forint becsült költséggel fejleszthetik a 21-es számú főutat. A fejlesztés négy nyomsávossá bővítené – mondta Kelet-Nógrád fideszes országgyűlési képviselője keddi, helyszíni sajtótájékoztatóján.

A befejezési határidő 2018 tavasza

Becsó Zsolt hozzátette: két Nógrád és egy Heves megyei szakaszon folynak a munkálatok, a befejezési határidő 2018 tavasza. A képviselő kifejtette: a fejlesztésnek köszönhetően Nógrád keleti része bekerül az ország vérkeringésébe, és újabb beruházások lehetnek a térségben.

„Egy kormányhatározatnak köszönhetően a három épülő mellett két további szakasz megépítésére is rendelkezésre állnak már a források. A Tar-Mátraverebély és a Mátraverebély-Bátonyterenye vonalon” – fogalmazott Becsó Zsolt, hozzátéve, hogy ezen két szakasz esetében is már zajlik a közbeszerzési eljárás. A képviselő kifejtette: mivel a súlyos balesetek többsége frontális ütközés miatt következik be. A beruházás a közlekedés biztonságát is jelentős mértékben javítja a 21-es számú főúton.

Két külön szintű csomópontot is kialakítanak

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta: Nógrádban Szurdokpüspöki és Pásztó között 4,5, a Pásztó-Tar vonalon pedig 3,7 kilométeres szakaszon zajlanak az építési munkálatok. Előbbi több mint 8, utóbbi 6,3 milliárd forintos költségvetéssel. A beruházás során két külön szintű csomópontot is kialakítanak. A munkálatok idejére ideiglenes megoldásokat is alkalmazni kell. Így a Pásztó és Szurdokpüspöki között kiépülő bal pályára terelik majd a 21-es számú főút forgalmát. Mátraszőlősnél pedig várhatóan már a jövő héttől ideiglenes szakaszon kell kikerülniük a közlekedőknek az épülő csomópontot.

Az igazgató hozzátette: a fejlesztésnek köszönhetően a Salgótarján-Budapest közötti utazás ideje így mintegy 15 perccel csökkenhet a beruházás befejezése után.